Neurologul Dafin Mureșanu a explicat cum putem încetini îmbătrânirea creierului

Creierul îmbătrâneşte sau începe să dea semne de oboseală în cazul persoanelor care nu respectă câteva reguli de bază, susţine neurologul clujean Dafin Mureşan. Persoanele care dorm şapte ore pe noapte, mănâncă sănătos, citesc cărţi şi îşi ţin creierul activ şi nu se uită la televizor, au toate şansele să aibă un creier tânăr până la adânci bătrâneţi.

Neurologul clujean, Dafin Mureşan, profesor universitar şi preşedinte al Societăţii de Neurologie din România a spus că persoanele sănătoase sunt obligate să respecte cele cinci reguli dacă vor să aibă un creier tânăr până la vârste înaintate. „Nu există un remediu unic care să ne ofere garanţia că vom îmbătrâni cu creierul mai târziu. Complexitatea vieţii fiecăruia trebuie ajustată, trebuie să ne alocăm timp pentru a ne odihni, e nevoie de un somn de 7 ore pe noapte, să avem o viaţă emoţional cognitivă echilibrată, fără exces de emoţii. Să nu plonjăm complet într-o activitate care nu presupune interacţiune umană, dacă pe parcursul zilei avem numai activitate pe email, la calculator, fără dialog cu alte persoane, apar  probleme. De asemenea, supra expunerea la tehnologii reprezintă un potenţial pericol. Apoi, alimentaţia e fundamentală, trebuie să mâncăm la timp şi echilibrat, e nevoie de alimentaţia sănătoasă”, a spus Mureşanu.

Potrivit profesorului Mureşanu, noile studii în materie indică faptul că la omul modern, creierul începe să îmbătrânească în jurul vârstei de 45 de ani şi nu la 60 de ani cum se cunoştea până în prezent. „Să nu ne abandonăm în faţa televizorului, să mai citim o carte, să avem intercţiuni care să ne aducă la un nivel de deconectare foarte bună. Interacţiunea, comunicarea interumană, nu solitudinea, este foarte importantă”, a spus Mureşanu.

Dacă vrem să încetinim procesul de îmbătrânire trebuie avut grijă de creier în condiţiile în care îmbătrânirea organismului ţine de modul în care îmbătrâneşte creierul. Există un cumul de factori cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul exagerat de alcool, suprasolicitarea intelectuală, stresul”, spune profesorul Dafin Mureşan. Primele semne ale îmbătrânirii creierului ar trebui să fie şi primele semnale de alarmă, tulburări repetate de memorie, lipsă de concentrare şi o senzație de epuizare.

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

29 de minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

58 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: