Sari la conținut

Neurolog: ”Somnul resetează și regenerează creierul și sistemul nervos.” Câte ore să dormi în funcție de vârstă

Ore de somn în funcție de vârstă. Neurologul Dafin Mureșanu ne atrage atenția că orele de odihnă sunt foarte importante pentru că ajută la regenerarea creierului. 

„Contează câte ore dormim și când dormim. E important să dormim orele acelea din preajma miezului nopții, pentru că există mecanisme foarte importante neuroprotective și de regenerare care se accelerează în timpul somnului. De fapt, rolul lui este acela de a reseta sistemele creierului și ale întregului sistem nervos, de a regenera”, a explicat Profesorul universitar de Neurologie Dafin Mureșanu.

Ore de somn în funcție de vârstă

Orele de somn necesare suferă modificări pe tot parcursul vieții. Un bebeluș poate avea nevoie de până la 17 ore de somn în fiecare zi, în timp ce un adult mai în vârstă necesită doar 7 ore de somn pe noapte.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie și Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), acestea sunt orele necesare de somn pentru diferite grupe de vârstă:

0- 3 luni: 14-17 ore
4-11 luni: 12-16 ore
1 – 2 ani: 11 – 14 ore
3 – 5 ani: 10 – 13 ore
6-12 ani: 9-12 ore
13-18 ani: 8-10 ore
18 – 64 de ani: 7 – 9 ore
65 de ani și peste: 7 până la 8 ore

Totuși, orele de somn necesare pot fi diferite de la o persoană la alta, chiar și în cadrul aceleiași grupe de vârstă. Dacă observi că ai nevoie de cafea ca să poți funcționa pe tot parcursul zilei, dacă nu te poți concentra, suferi de somnolență, ești irascibil, iar pofta de mâncare, în special bogată caloric, a crescut, înseamnă că nu dormi destul sau nu ai un somn odihnitor.

Care sunt etapele somnului?

Când adormi, creierul și corpul tău trec prin mai multe cicluri de somn. Fiecare ciclu include patru etape distincte.

Primele trei etape fac parte din somnul cu mișcare non-rapidă a ochilor (NREM).
Ultima etapă este somnul cu mișcare rapidă a ochilor (REM).
Etapele NREM erau clasificate ca etape 1, 2, 3, 4 și REM. Acum, clasificarea se face astfel:

  • N1 (anterior etapa 1): Aceasta este prima etapă a somnului și perioada dintre starea de conștiență și somn.
  • N2 (fosta etapă 2): Debutul somnului începe în acest stadiu. Temperatura corpului scade ușor, iar respirația și ritmul cardiac devin regulate.
  • N3 (anterior etapele 3 și 4): Aceasta este cea mai profundă și mai restabilitoare etapă de somn în timpul căreia respirația încetinește, scade tensiunea arterială, mușchii se relaxează, hormonii sunt eliberați, are loc vindecarea și corpul tău devine energizat.
  • REM: Aceasta este etapa finală a ciclului de somn. Este nevoie de aproximativ 25% din ciclul de somn. Acesta este momentul în care creierul tău este cel mai activ și visele apar. În această etapă, ochii se mișcă înainte și înapoi rapid sub pleoape. Somnul REM vă ajută să vă sporiți performanța mentală și fizică atunci când vă treziți.

Durează, în medie, aproximativ 90 de minute pentru a parcurge fiecare ciclu. Dacă puteți parcurge cinci cicluri pe noapte, veți dormi 7,5 ore pe noapte. Șase cicluri complete sunt aproximativ 9 ore de somn.

În mod ideal, doriți să vă treziți la sfârșitul unui ciclu de somn, în loc să vă aflați în mijlocul acestuia. De obicei, te simți mai energizat dacă te trezești la sfârșitul unui ciclu de somn.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel