Categories: Expertul zilei

Medic neurolog: șase modalități sănătoase pentru a dormi mai bine. „Lipsa somnului poate duce la boli precum ..”

Din cuprinsul articolului

Pentru unii, a adormi sau a rămâne adormit este un exercițiu de frustrare. Mulți oameni au probleme cu somnul uneori. Este normal să te simți neliniștit în noaptea dinaintea unei călătorii mari, a unui test intimidant sau în prima zi la un nou loc de muncă.

Nu dormi prea mult poate să nu pară o problemă medicală semnificativă, dar există un motiv pentru care medicii subliniază importanța somnului. Când somnul este dificil noapte de noapte, poate duce la alte probleme de sănătate.

„Lipsa de somn pe termen scurt poate să-ți slăbească abilitățile cognitive, să-ți încetinească timpul de reacție sau să ducă la dificultăți de concentrare”, a spus Mari Viola-Saltzman, DO, neurolog și specialist în medicina somnului la NorthShore University HealthSystem. „Insomnia cronică poate crește riscul de pierdere a memoriei și demență.”

De fapt, privarea de somn a fost asociată cu lipsa clearance-ului anumitor proteine din creier care sunt implicate în boli neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson și boala Alzheimer.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Lipsa somnului este, de asemenea, asociată cu o creștere a markerilor inflamatori din sânge, care poate duce la boli cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral.

Desigur, cantitatea de somn necesară variază între oameni, dar în general adulții trebuie să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte.

6 sfaturi pentru un somn mai bun

Dacă întâmpinați probleme cu somnul, încercați aceste șase sfaturi pentru a obține un somn bun:

  • Programează-ți trezirea. Mergeți la culcare la o oră care permite 7-9 ore de somn pe noapte și respectați programul (chiar și în weekend). Ajută la crearea unui model de somn și a unei rutine bune dacă te ridici din pat și îți începi ziua cam la aceeași oră în fiecare dimineață.
  • Fă exerciții zilnic. 20 până la 30 de minute de mișcare în fiecare zi vă vor ajuta să dormiți noaptea. Doar evitați un antrenament intens în 90 de minute înainte de culcare.
  • Evitați cofeina după-amiaza. Eliminați cofeina și nicotina târziu în timpul zilei și băuturile alcoolice sau mesele mari cu două ore înainte de culcare. De asemenea, cel mai bine este să evitați alimentele deosebit de picante, acide, precum și alimentele bogate în zahăr înainte de culcare.
  • Relaxați-vă. Relaxează-te cu o baie caldă, lectură sau altă rutină relaxantă. Este în regulă să te uiți la televizor, dacă este într-o altă cameră și nu în pat. Ascultarea muzicii relaxante și meditația sunt, de asemenea, grozave. Petreceți 30-60 de minute relaxându-vă astfel înainte de a merge la culcare.
  • Creați un mediu prietenos cu somnul în dormitor. Păstrați camera întunecată și liniștită. Dacă sunteți sensibil la lumină, luați în considerare umbrele întunecate pe ferestre. Dacă zgomotul vă deranjează, încercați dopurile pentru urechi sau un aparat de zgomot alb pentru a bloca sunetele care vă distrag atenția. Studiile au arătat că temperatura ideală la care să adormi este de aproximativ 19 – 20 de grade Celsius. În general, oamenii dorm mai bine atunci când temperatura corpului lor este mai scăzută; cu toate acestea, acest lucru variază de la o persoană la alta, deoarece unor persoane le este foarte greu să doarmă dacă le este frig.
  • Nu sta treaz în pat. Dacă nu poți să adormi, ridică-te din pat și fă ceva relaxant, cum ar fi cititul sau ascultarea muzicii. Odată ce te simți obosit, întoarce-te în pat.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

3 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

4 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

5 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: