Neurolog: Chiar și puțin din acest aliment crește riscul de demență

Neurolog: Chiar și puțin din acest aliment crește riscul de demență

„Există o legătură clară între o dietă foarte procesată și dezvoltarea bolii Alzheimer – cea mai comună formă de demență”, spune un medic neurolog.

Așadar, potrivit celor mai recente studii, un stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul de demență.

Nutriției, în special, i se acordă o mare importanță în cercetarea de prevenire. Acest lucru este explicat de medicul neurologul Vitalina Kozlova, referindu-se la rezultatele studiilor.

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Alimentul care favorizează declanșarea demenței

„Oamenii de știință de la Harvard au studiat peste 10.000 de subiecți pe parcursul a 10 ani. La intervale regulate, participanții la studiu au completat chestionare despre obiceiurile lor alimentare și consumul de alimente procesate.

Au fost împărțiți în 3 grupe: alimente minim procesate care au fost pe cât posibil pasteurizate (ex. fructe sau legume proaspete, uscate sau congelate; cereale integrale; carne; pește și lapte); alimente procesate (ex. conserve de fructe; pâine; brânză; carne și produse din pește sărate, afumate sau conservate); alimente foarte procesate (de exemplu, alimente procesate industrial care conțin uleiuri, grăsimi, zaharuri, amidon sau potențiatori artificiali de aromă și, prin urmare, conțin puțin sau deloc alimente proaspete).

Alimentele foarte procesate cresc riscul de apariție a bolii Alzheimer

În plus, subiecții au fost supuși de trei ori pe an două teste diferite pentru a-și testa abilitățile mentale și cognitive”, explică neurologul. Rezultatul: alimentele foarte procesate cresc riscul de apariție a bolii Alzheimer chiar dacă sunt consumate în doze mici. Subiecții ale căror diete constau în cel puțin 20% alimente puternic procesate au avut un risc cu 28% mai mare de declin cognitiv și un risc cu 25% mai mare de performanță redusă în comparație cu subiecții care au mâncat cele mai puțin procesate.

400 de calorii consumate din alimente foarte procesate sunt asociate cu un risc semnificativ crescut de boli mintal.

 „Având în vedere un plan de masă de 2.000 de calorii, acest lucru ar însemna că doar 400 de calorii consumate din alimente foarte procesate sunt asociate cu un risc semnificativ crescut de boli mintale”. Prin comparație, 400 de calorii nu reprezintă nici măcar energia unei jumătăți de pizza congelată”, spune neurologul. O dietă echilibrată poate compensa efectele negative.

La prima vedere, acest lucru sună mai dramatic decât este de fapt. O altă observație pe care cercetătorii au făcut-o a fost că subiecții care au consumat restul de 80% din alimentele neprocesate – adică fructe și legume, cereale integrale și proteine ​​slabe din carne și pește – nu au experimentat nicio scădere a funcției cognitive sau executive.

Prin urmare, se poate presupune că alimentele bogate în nutrienți, neprocesate, compensează efectele negative ale alimentelor foarte procesate – probabil pentru că corpul (și mintea) sunt încă furnizate cu toți micro și macronutrienți importanți.

„Reducerea consumului de alimente foarte procesate poate fi o modalitate eficientă de prevenire a bolilor cognitive”, ne sfătuiește un neurolog”, spune dr. Kozlova.

Dacă 80 la sută din dietă constă din alimente bogate în nutrienți, neprocesate, atunci cele 20 la sută obișnuite sunt alimentele procesate „permise”.

„În practică, aceasta înseamnă, de exemplu, să mănânci trei mese echilibrate, neprocesate, dar apoi să permiti uneia dintre următoarele două mese o mâncare nedorită – acest lucru este de fapt bun pentru atitudinea ta mentală față de mâncare și nu va dăuna în niciun fel sănătății. „, spune neurologul.

Recent Posts

Alina Bădic, horoscop 17 – 23 noiembrie. Luna Plină aduce momente de revelație și claritate. Zodia favorită a astrelor

În ediția din 16 noiembrie a emisiunii „360 de grade”, Alina Bădic a discutat împreună…

11 ore ago

Cum să pregătești ferestrele din PVC pentru zilele reci: Un truc simplu pentru o casă caldă și economie la încălzire, pe care mulți oameni nu îl știu

Izolați-vă ferestrele astăzi! Vă pregătiți pentru zilele reci de iarnă? Prin setarea ferestrelor dvs. din…

11 ore ago

Medic chirurg: atenție la aceste semne! Indică cheaguri de sânge periculoase

Cheagurile de sânge pot pune viața în pericol dacă blochează venele sau arterele, făcând conștientizarea…

12 ore ago

Simptomele timpurii ale cancerului pancreatic. Cei mai mulți le trec cu vederea

Pancreasul este un organ care ajută la digestie și la metabolizarea zahărului și este situat…

12 ore ago

Horoscop 17 noiembrie: zodiile care trec printr-o schimbare de destin! Schimbări financiare mult așteptate

Pe 17 noiembrie 2024, horoscopul zilnic aduce o serie de provocări și oportunități pentru fiecare…

13 ore ago

Cum îți poți da seama dacă durerea în piept semnalează un atac de cord

Boala de inimă rămâne principala cauză de deces pentru bărbați și femei în Statele Unite.…

13 ore ago

Citeste si: