Din cuprinsul articolului
Demența este a șaptea principală cauză de deces la nivel mondial și afecțiunea debilitantă afectează milioane de oameni în fiecare an, dar există lucruri pe care le puteți face pentru a o preveni.
Majoritatea oamenilor cred că Alzheimer și alte demențe sunt boli inevitabile care apar odată cu vârsta, dar acest lucru nu este adevărat. Schimbările simple ale stilului de viață în anii tineri vă pot menține creierul activ și pot reduce riscul de declin cognitiv.
Neurologul Dr. Bing Liu explică că prevenirea demenței „începe cu ceea ce faci astăzi” și există modalități reale de a „reduce riscul” și de a „ține creierul sănătos pentru anii următori”, potrivit The Focus.
Pe lângă toate lucrurile obișnuite, cum ar fi exercițiile fizice și o dietă bună pentru a vă menține corpul sănătos, el a subliniat câteva „strategii mai puțin cunoscute” pentru a vă proteja creierul.
Cum să previi demența: 1. Ai grijă de auzul tău
Pierderea auzului este un factor de risc de demență care este adesea trecut cu vederea. Creierul tău devine mai puțin activ atunci când nu auzi, așa că îngrijirea urechilor este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a preveni demența.
Limitează expunerea la zgomote puternice, folosește dopuri pentru urechi și păstrează-ți urechile curate. Dacă ai probleme cu auzul, mergi la control și ia în considerare protezele auditive dacă este necesar.
2. Dormi bine și suficient
În timp ce dormi, creierul tău elimină toxinele și se repară singur, ceea ce este cu adevărat important pentru funcția ta cognitivă. Dacă nu te odihnești calitativ suficient, acest lucru îți poate crește și riscul de demență.
Asigură-te că dormi șapte până la nouă ore în fiecare noapte și caută tratament dacă ai probleme, cum ar fi apneea în somn, care îți afectează negativ somnul.
Cum să previi demența: 3. Rămâi social
A fi izolat de alți oameni este un alt factor de risc uriaș pentru demență, așa că ar trebui să rămâi mereu conectat cu prietenii, familia și comunitatea ta.
Fie că mergi la o cafea cu cineva drag sau că ai un apel săptămânal cu bunicii tăi, angajamentul social îți menține creierul ascuțit și scade șansele de declin cognitiv.
4. Învață noi abilități
O altă modalitate excelentă de a preveni demența este să continui să înveți noi abilități și să-ți provoci creierul. Învățăm cea mai mare parte a ceea ce știm în copilărie, dar aducerea acestui lucru la vârsta adultă este esențială pentru sănătatea creierului.
Lucruri precum învățarea unei limbi noi sau cântatul la un instrument nou vă mențin mintea activă, ceea ce creează noi conexiuni creierului și îl face capabil să evite declinul cognitiv.
Cum să previi demența: 5. Protejează-ți capul
Demența este adesea cauzată de leziuni ale creierului, așa că protejarea capului este esențială pentru a vă reduce riscul. Chiar și leziunile aparent minore ale capului pot avea efecte pe termen lung și pot crește semnificativ riscul de Alzheimer și afecțiuni similare.
Așa că poartă întotdeauna o cască atunci când merge cu bicicleta, schiezi sau faci sport pentru a-ți proteja creierul de traume.
6. Igienă dentară bună
Bolile gingiilor și igiena dentară deficitară sunt, de asemenea, legate de demență, iar îngrijirea igienei bucale este o modalitate foarte ușoară de a reduce riscul. Infecțiile din gură pot duce la inflamație, care afectează creierul în timp.
Periază-ți întotdeauna dinții de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor, folosește ata dentară în mod regulat și programează controale regulate la un stomatolog pentru a-ți menține gura sănătoasă.