Din cuprinsul articolului
Medic, despre simptomele unui AVC „silențios”! Neurologul Natalia Știpitsina spune că accidentul vascular cerebral „silențios” apare ca urmare a unei perturbări temporare a circulației sanguine cerebrale.
Dezvoltarea unui accident vascular cerebral se datorează cel mai adesea ischemiei – blocarea vaselor care furnizează sânge la creier. Acest blocaj este cauzat de trombi – cheaguri de sânge care se pot dizolva în timp.
Ca urmare a unei astfel de ischemii temporare, apare un accident vascular cerebral „tăcut”, care este o tulburare tranzitorie a circulației cerebrale. Consecințele sale nu sunt de obicei la fel de dramatice ca într-un accident vascular cerebral „clasic”, dar chiar și o astfel de tulburare de scurtă durată necesită atenție și examinare de către medici, spune dr. Nataliya Shtipitsina.
„În spatele măștilor unui accident vascular cerebral tăcut pot exista episoade de amețeli, pierderea auzului, tinitus, tulburări de vedere sub formă de pierdere a unei părți a câmpului vizual și episoade de tulburări de vorbire”, spune medicul.
În plus, adaugă dr. Shtipicina, o persoană cu un accident vascular cerebral „tăcut” poate prezenta amorțeală pe termen scurt la nivelul brațelor, picioarelor sau slăbiciunii membrelor. Acest simptom poate însemna că un focar de ischemie a apărut deja în creier.
În plus, apariția unui accident vascular cerebral „tăcut” poate fi suspectată într-o criză hipertensivă – o creștere extrem de bruscă a tensiunii arteriale (mai mare de 140 până la 190).
Neurologul subliniază că un astfel de accident vascular cerebral, în ciuda restabilirii ulterioare a bunăstării normale, necesită asistență medicală și monitorizare a pacientului timp de 24 de ore.
Această tulburare temporară a circulației cerebrale apare adesea ca precursor al unui accident vascular cerebral real – o persoană cu această problemă trebuie să fie supusă anumitor examinări.
Simptomele unui accident vascular cerebral apar de obicei brusc. Ei includ:
Simptomele unui accident vascular cerebral hemoragic includ adesea dureri de cap și vărsături.
Se disting următorii factori de risc și cauze ale accidentului vascular cerebral: hipertensiune, colesterol ridicat, diabet; fumat, fibrilatie atriala, anevrism de arteră cerebrală, vasculită (inflamația vaselor cerebrale).
Corectarea acestor afecțiuni reduce riscul de complicații precum accidentul vascular cerebral hemoragic sau ischemic și hemoragia subarahnoidiană.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…