Din cuprinsul articolului
Neurochirurg, mesaj pentru pacienții cu cancer cerebral. „Există o operație care durează circa o ora, e gratuită, nu vă deranjează părul în niciun fel, iar în urma ei aveți mari șanse să recăpătați vorbirea și forța musculară”.
Dr Ciobotaru Georgian, medic rezident neurochirurg, a postat pe pagina sa de socializare un semnal de larmă și un apel umanitar, în același timp, pentru pacienții cu metastaze cerebrale.
Termenul de metastaze cerebrale se refera la celule (de obicei canceroase), care migreaza dintr-o parte a corpului, pana la nivelul creierului. Metastazele cerebrale sunt cele mai frecvente tipuri de tumori cerebrale si sunt o importanta cauza de dizabilitate si mortalitate (deces) in cazul pacientilor cu boli neoplazice (cancer).
Medicul se oferă să-i ajute pe cei care nu mai au nicio speranță și nu mai văd luminița de la capătul tunelului. Pentru acești oameni, dr. Ciobotaru are un mesaj:„Există o operație care durează circa o ora, e gratuită, nu vă deranjează părul în niciun fel, iar în urma ei aveți mari șanse să recăpătați vorbirea și forța musculară”.
„Imaginați-vă că sunteți la muncă în pauza de cafea și deodată amețiți. Vă treziți la spital, nu puteți mișca partea dreaptă a corpului și nu puteți vorbi. Vă e sete, vreți apă, vreți să întrebați pe cineva ceva, orice și cel mai important, vreți să fiți din nou bine.
După un timp, apare medicul care vă povestește ce s-a întâmplat: ați avut o criză epileptică din cauza unei tumori cerebrale despre care nu știați că ar exista. Ați rămas cu un deficit motor și cu o afazie (nu puteți vorbi) care ar trebui să se amelioreze măcar puțin sub tratament. Din păcate, sunteți unul dintre miile de pacienți de anul acesta care descoperă o metastază cerebrală a unui cancer dezvoltat altundeva în corp. Ați auzit de nenumărate cazuri de cunoscuți care au avut cancer și au decedat în scurt timp, însă…aveați atâtea planuri și atâtea dorințe, atâtea călătorii de făcut, iar acum nu mai puteți nici să vă întoarceți în pat, să mergeți până la baie sau să va îmbrățișați copiii până la moartea ce va surveni destul de repede.
Puneți-vă puțin în situația asta, oricât de mult v-ar încărca și gândiți-vă cât de mult v-ați dori în momentele astea ca medicul să continue să vă explice de fapt că lucrurile nu sunt chiar așa de rele:
“Există o operație care durează circa o ora, e gratuită, nu vă deranjează părul în niciun fel, iar în urma ei aveți mari șanse să recăpătați vorbirea și forța musculară. Mai mult, dacă tumora primară se poate opera și vor avea efect chimio- și radioterapia, s-ar putea să trăiți la fel de mult ca un om fără cancer”.
Și chiar și așa, dacă am pune răul înainte: dacă nu ar avea efectul scontat chimio- și radioterapia…operația vă ajută să câștigați câteva luni. Însă vor fi câteva luni cu o stare de sănătate care vă va permite să va spălați, să predați locul de muncă și poate chiar să călătoriți puțin.
Însă, cel mai important, vă veți putea strânge la piept familia, veți râde cu ei și va veți bucura de fiecare clipă dintre cele puține care au mai rămas. Veți putea face ordine în suflet și veți căuta să aduceți un pic de pace în lume înainte să faceți dumneavoastră pace cu Universul.
Neurochirurgia oncologică nu e dorită în general de neurochirurgi: pacienții supraviețuiesc puțin, familiile sunt veșnic triste și consultațiile au întotdeauna un ton de pesimism în ele. Cel mai uman lucru pe care îl putem face noi, ca medici, ar fi să nu ne mai punem dorințele noastre în prim-plan și să încetăm să ne concentrăm pe latura negativă a lucrurilor , încercând să redăm oamenilor o viață de calitate în ultimele ei clipe. Nu e o șansă la un nou început, pe cât la un sfârșit demn, cu câteva ultime luni poate mai frumoase ca oricare altele din viață.
Articolul este scris la rugămintea unei paciente refuzate de un coleg din țară pe motiv că…oricum nu mai are mult de trăit. A bătut 450 de km să o operez în 45 de minute și tot în 45 de minute postoperator vorbea cu fiica ei și îi spunea că totul e în regulă. 36 de ore a stat în spital postoperator și a solicitat externarea pe proprie răspundere. Cine sunt eu să o mai țin, cum era firesc, încă 12 ore în spital? În fond, a ales să petreacă 12 ore alături de persoana (pe) care o iubea cel mai mult pe Pământ.
În cazul în care cunoașteți o persoană cu o metastază cerebrală, ajutați-o să îmi trimită RMN-ul și dacă îmi stă în putere să o ajut, o voi face cu drag. În fond, poate că e un gest mărunt, dar puțina viață rămasă e tot ce mai are. Și dacă nu cunoașteți, dați mai departe mesajul. Poate, la un moment dat, veți face un bine fără să știți”, este mesajul emoționant al medicului Georgian Ciobotaru.
Dr. Georgian Ciobotaru este medic neurochirurg, absolvent al Institutului Medico-Militar și al Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” . A devenit cunoscut publicului larg după ce a vorbit deschis despre absurditățile și iregularitățile din sistemul medical românesc.
Numerologul Mihai Voropchievici a făcut previziuni astrologice, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul pentru săptămâna…
Alegeri prezidențiale 2024. Românii și-au votat președintele. Surprinzător, însă lupta pentru Cotroceni este foarte strânsă între…
Călin Georgescu a făcut scufundări în apa rece ca gheața a unui lac din Austria.…
Călin Georgescu, un candidat independent cu viziuni pro-ruse și ultra-naționaliste, conduce surprinzător în rezultatele parțiale…
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…