Sari la conținut

Avertismentul unui neurochirurg în plină criză COVID-19: Nu ignorați bolile mai vechi! Se pot produce paralizii sau leziuni neurologice grave

Neurochirurg: Poți risca, dacă amâni prea mult, să nu mai fie posibilă rezolvarea chirurgicală a problemei tale de sănătate. Se pot produce leziuni neurologice! Tumorile maligne cerebrale sau spinale pot deveni depășite chirurgical, dacă se amână tratarea lor imediată.

În plină pandemie COVID-19, sănătatea a devenit un subiect tabu. În contextul în care o lume întreagă se ferește de infectarea cu virusul “ucigaș”, mulți dintre noi ignorăm, din păcate, bolile cronice sau durerile care ne dădeau bătai de cap înainte de apariția acestei crize mondiale.

Mai multe despre impactul pe care poate să îl aibă asupra sănătății noastre amânarea tratării unor astfel de boli ne spune doctorul neurochirurg Dan Benția.

 

Știm cu toții că, din păcate sau din fericire, una din meseriile care trebuie să continue orice s-ar întâmpla este cea de medic, pentru că îngrijirea pacienților și a oamenilor suferinzi nu se oprește niciodată și trebuie să continue 7 zile din 7, 24 h din 24. În ciuda riscurilor la care ne expunem, trebuie să ne continuăm neabătut profesia. În plină pandemie însă, atitudinea pacienților cu nevoi neurochirurgicale s-a modificat simțitor, astfel că majoritatea pacienților este timorată de situația actuală, de bombardamentul informațional cu știri, majoritatea negative, de aceea, din păcate, foarte mulți pacienți temporizează prezentarea la medic, consultațiile/sau operațiile atâta timp cât boala lor nu devine o urgență majoră, care să le pună în pericol viața.

Sigur, atitudinea este foarte dăunătoare, deoarece unele boli se pot rezolva mult mai eficient sau numai în stadiile incipiente și medii ale bolii, nu în cele avansate.

Exemplu: tumori cerebrale maligne. La aceasta, prezentarea tardivă la neurochirurg contribuie și unele servicii medicale neurochirurgicale de stat din București și din țară care primesc numai bolnavi în urgență majoră, foarte mulți pacienți chiar dacă ar apela, nu ar putea fi consultați de neurochirurg.

Foarte des în această perioadă sunt întrebat cum se desfășoară în acest moment operațiile și dacă exista riscuri

În cadrul spitalului la care lucrez, orice pacient care se internează și se operează este testat pentru COVID-19. De asemenea, orice pacient din UPU care prezintă semne respiratorii și/sau de viroză este testat pentru COVID. Deci, putem spune că spitalul este un spital curat la care pacienții pot veni să se opereze.

Se iau măsuri permanente pentru dezinfecție, protecția cadrelor medicale și a pacienților și limitarea infecțiilor în așa fel încât consultația/operația neurochirurgicală se desfășoară în condiții foarte sigure pentru pacienți, ca înainte de pandemie. Având în vedere cele spuse mai sus, este important să mă declar foarte îngrijorat de riscurile la care se supun pacienții care amână să se prezinte la medicul neurochirurg. Ei riscă să-și agraveze bolile, rezultatele operațiilor să nu mai fie la fel de bune ca atunci când te prezinți la doctor într-un stadiu incipient al bolii. De exemplu, o hernie de disc lombară netratată la timp poate duce la paralizia piciorului!

Poți risca, dacă amâni prea mult, să nu mai fie posibilă rezolvarea chirurgicală a problemei tale de sănătate. Se pot produce leziuni neurologice! Tumorile maligne cerebrale sau spinale pot deveni depășite chirurgical, dacă se amână tratarea lor imediată.

Având în vedere reticența pacienților de a se prezenta la spital și implicit starea de urgență care a fost prelungită, aceste aspecte ne-au determinat să mutăm consultațiile în online.

Astfel, de aproximativ două săptămâni am început implementarea acestor consultații online, cu rezultate foarte bune și eficiență maximă, de aceea recomandăm tuturor pacienților care evită în această perioadă dificilă prezentarea la doctor să apeleze cu încredere la consultațiile online.

Cum se desfășoară o astfel de consultație? Este o video discuție între mine ca medic și pacient, pe parcursul unui timp prestabilit, timp în care pacientul comunică istoricul și semnele bolii, eu îl pun să facă în fața camerei diferite manevre neurochirurgicale pentru a-l putea examina, apoi pacientul trimite imagistica online (ex: radiografie, RMN, CT), la final urmând a fi formulate concluziile către pacient, iar apoi se redacteaza raportul medical și se trimite pacientului.

Trebuie să recunosc că observ o deschidere din ce în ce mai mare a pacienților români pentru consultațiile online și eu personal ca medic am încredere că în perioada, sper scurtă, a acestei pandemii tot mai multi pacienți să capete încredere în acest mod de consultații.

Important de știut este faptul că din punct de vedere neurochirurgical, cu excepția extragerii implantelor de la nivelul coloanei vertebrale și plimbarea unui defect cranian post-operator, toate tipurile de operații neurochirurgicale pot fi urgente.

Dacă ar fi să le dau un sfat pacienților acesta este în primul rând să respecte regulile Guvernului de izolare, să fie încrezători că vom depăși împreună această perioadă dificilă și să sperăm că toți ne vom relua libertatea de mișcare și economică și, nu în ultimul rând, să apeleze la serviciile noastre neurochirurgicale care se mențin, și în această perioadă dificilă, la fel de sigure și eficiente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel