Din cuprinsul articolului
Netratat, psoriazisul duce la complicații foarte grave! Peste 50% din cazuri rămân nedepistate și netratate. PARTNER, program pemtru forme grave de psoriazis.
Deși se fac eforturi în acest sens, în România, psoriazisul rămâne o problemă de sănătate publică iar datele la nivel național sunt de-a dreptul alarmante.
Mai mult de jumătate dintre cazuri rămân încă nedepistate și, deci, netratate.
Potrivit datelor furnizate de Societatea Română de Dermatologie (SRD), 5% din populația României suferă de psoriazis (procent peste media europeană de 3%) și mai puțin de 50% din cazuri sunt diagnosticate și tratate.
Pentru că această afecțiune se vede la nivelul pielii, oamenii se pot feri de cel care suferă de psoriazis, îl pot marginaliza, jigni etc.
Iar cel mai grav este la copii, pentru că suferă și cel mic, dar și familia din cauză că acesta nu este acceptat de ceilalți.
Așadar, psoriazisul afectează stima de sine și viața psiho-socială a pacienților. Astfel, 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „rușine socială”.
De asemenea, 60% dintre pacienți suferă de episoade depresive iar 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută din cauza discriminării la locul de muncă.
Mulți cred și că psoriazisul este contagios și deci se poate lua, ceea ce este total neadevărat.
„Psoriazisul este o boală doar a celui care o poartă, nu se transmite. În niciun caz nu este contagios”, a explicat doctorul Alin Nicolescu, Secretar General al Societății Române de Dermatologie în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit doctorului Alin Nicolescu, cel mai important este să se depisteze cazurile de psoriazis.
De altfel, „unul dintre principalele noastre obiective este să creștem procentul de diagnosticare și tratare corectă a celor afectați de psoriazis.
Cu tratamentul corect, putem îmbunătăți calitatea vieții pacienților și asigura integrarea lor socio-profesională.
În acest moment, pacienții cu psoriazis moderat și sever din România beneficiază în mod gratuit de terapiile biologice disponibile la nivel mondial.
De asemenea, este foarte important să transmitem oamenilor că psoriazisul nu este o boală contagioasă și cei care sunt afectați de ea nu trebuie stigmatizați și izolați.
Fiecare dintre noi este în perfectă siguranță atingând, îmbrățișând sau folosind obiecte în comun cu o persoană afectată de psoriazis.” a mai spus dr. Alin Nicolescu.
Psoriazisul este a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă și, deși în prezent nu poate fi vindecată, terapiile moderne permit managementul bolii, cu rezultate foarte bune pe termen scurt, mediu și lung.
Numărul persoanelor nou diagnosticate cu psoriazis este în creștere, lucru care
poate fi explicat printr-un nivel mai bun de informare în rândul populației, dar și prin faptul că oamenii au deprins obiceiul de a merge la dermatolog.
Potrivit specialiștilor, psoriazisul este un diagnostic complex, cu multiple implicații medicale, emoționale și psihologice care necesită o abordare multidisciplinară.
„Depistarea suferinței în stadiul incipient poate avea un efect semnificativ de îmbunătățire a calității vieții pacientului.
Stabilirea diagnosticului rapid și corect cu adoptarea imediată a terapiei adecvate poate însemna în psoriazis, dincolo de îmbunătățirea aspectului pielii, ameliorarea semnificativă a suferințelor asociate.
Pentru că are efecte foarte grave, dacă nu este tratată, această afecțiune poate deveni greu de suportat fizic și psihic.
„Caracterul imprevizibil al psoriazisului, precum și faptul că este o boală cronică, transformă această afecțiune într-o suferință greu de suportat atât fizic, cât și psihic, prin prisma stigmei cu care se confruntă pacienții.
Tocmai pentru că nu există vindecare în această boală, este foarte important să existe o comunicare constantă între medic și pacient.
Rolul nostru ca asociație este să fim alături de pacienți prin programe educaționale și campanii de popularizare a manifestărilor psoriazisului, astfel încât pacienții să fie diagnosticați corect și rapid
și să aibă acces la aceleași terapii care sunt disponibile la nivel european.”, a declarat Rozalina Lăpădatu, pacientă cu psoriazis și președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.
Pentru a veni în sprijinul pacienților, a fost gândit un program care să le ofere toate informațiile de care au nevoie. Programul se numește PARTNER și ajută pacienții cu forme severe.
„Programul PARTNER este un program suport pentru pacienții cu psoriazis, formele severe. Avem un call center la care pacienții pot obține informații legate de boală, de logistică, de programări la medici, de terapii pe care nu le găsesc.
Nu trebuie decât să se înscrie, să sune, este gratis, nu costă absolut nimic. Ne puteți contacta oricând, de luni pâna vineri, între orele 9.00 – 17.00 la 021 527 7977 și pe site
https://partener.srd.ro.”, a mai spus Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societății Române de Dermatologie.
Societatea Română de Dermatologie este succesoarea Societății Române de Dermatologie și Sifiligrafie, fondată în anul 1929 de către Prof. Dr. Ștefan Gheorghe Nicolau și a Societății de
Dermatologie, constituită în anul 1959. La nivel național, SRD este afiliată Asociației Medicale Române.
La nivel internațional este afiliată la Internațional League of Dermatological Societies și este în curs de afiliere
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…