Sari la conținut

Neputincioși în fața principalei cauze de deces. Prof. dr. Victor Costache: ,,Suntem singura țară europeană care-și operează copiii din mila publică

Ne operăm copiii în străinătate, deși putem să o facem și în țară, mai ieftin și la fel de bine. În România, un copil care suferă de malformații cardiace ajunge cel mai des pe masa de operație doar din mila sponsorilor

Gabriel Fereșteanu

Conform datelor OMS, bolile de inimă reprezintă principală cauză de mortalitate la nivel mondial, fiind responsabile de apariția a 17,3 milioane de decese pe an. Dacă în anul 2001 mortalitatea cardiovasculară era de 29,1 %, în anul 2020 se estimează că această va crește la 31,5%, iar în anul 2030 va crește la 32,5% însemnând 24,2 milioane de decese. Decesele cauzate de cea de-a două cauză de mortalitate – cancerul – au reprezentat 8,2 milioane în anul 2013.

România, coadașa Europei

Comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene, în anul 2013, Româ- nia s-a situat pe penultimul loc în ceea ce privește numărul de proceduri de angioplastie și de proceduri de by-pass efectuate pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare. În ceea ce privește dotarea cu angiografe, România este pe ultimul loc, la egalitate cu Macedonia. Deși afecțiunile cardiovasculare sunt principală cauză de mortalitate în România, reprezentând 57% din totalul cauzelor de deces, statul alocă din fonduri publice o sumă de 14 ori mai mică decât cea pentru afecțiunile oncologice, cea de-a două cauza de mortalitate în România. Deși costul real al unei operații pe cord deschis ajunge la 6.000-7.000 euro, CNAS decontează doar 1.500- 2.000 euro. Mai mult, cu toate că ducem lipsă și de personal, puținii specialiști, scoliți peste hotare, nu-i pot ajuta pe micuții cu astfel de probleme, pentru că diplomele obținute dincolo de graniță le sunt echivalate cu greu. Singura ţară europeană care îşi operează copiii din milă publică Prof. dr. Victor Costache (foto), unul dintre cei mai renumiţi chirurgi din România, avertizează că situa- ţia noastră este una destul de gravă, mai ales la copiii. „Din 1.500 de copii cu malformații cardiace au nevoie de operație, descoperiți anual, aproape jumătate, undeva la 700, nu reușesc să beneficieze de o intervenție chirurgicală. Suntem singura țară europeană care își operează copiii din milă publică. Vorbim despre un sistem sanitar dezorganizat. Este o problemă majoră care beneficiază de o decontare slabă.Orice amânare a acestei realităţi duce la agravarea situaţiei pacienţilor. Trebuie să se reţină că statul ignoră şi subfinanţează o problemă majoră de sănătate publică.”

Privatul contra statului, și invers

Una dintre soluțiile identificate pentru rezolvarea situației este operarea malformațiilor cardiovasculare ale copiilor în România. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă statul ar permite și clinicilor private includerea în sistemul de decontare al Casei Naționale de Asigurări de Sănă- tate, susțin specialiștii. Această situație creează o falsă competiție între sistemele public și privat, care ar putea fi rezolvată într-o săptămână, dacă Ministerul Sănătății și CNAS ar colabora cu specialiștii în chirurgie cardiovasculară, spune prof. dr. Victor Costache. În cazul pacienților trimiși în străinătate, statul e nevoit să deconteze între 20.000 și 50.000 de euro pentru o singură intervenție.Din acești bani ar putea fi operati în România mai mulți copii. Formularul E 112 e folosit abuziv în România, pentru intervenții care pot fi făcute în țară. „Datoriile pe care le înregistrează România sunt din cauza modului abuziv în care e folosit acest formular”, continuă acesta. Victor Costache are pregătit și un plan care, pus în aplicare, ar putea salva viața a sute de pacienți. Acesta conține trei pași simpli:

„1. În primul rând trebuie oprită discriminarea între spațiul privat și cel public. Noi, în Sibiu, operăm din 2013. Casa de Sănătate nu a decontat niciun ban;

2. Avem nevoie de creșterea decontării conform unui minim european;

3. Trebuie să profităm de expertiza medicilor români din afară care au nevoie de drept de liberă practică”, încheie prof.dr. Victor Costache.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel