Albinele sunt un indicator incoruptibil al nivelului de sănătate al mediului în care trăiesc. Dacă ne mor albinele, murim și noi.
Avem datoria de a apăra viața pe Pământ și de a ne dori un mediu sănătos. Nimeni nu trebuie să permită otrăvirea cu bună știință a solului și a albinelor, fiindcă acest lucru ne duce foarte aproape de un sfârșit chinuitor. Albinele sunt viață, iar apicultorii români iau atitudine pentru stoparea utilizărilor substanțelor nocive, care otrăvesc pământul, culturile și, implicit, albinele.
Apicultorii din România au aflat că până la data de 15 decembrie 2019 trebuie conceput un proiect de argumentare credibilă pentru a fi prezentat Comisiei Europene în vederea obținerii derogării pentru utilizarea neonicotinoidelor în agricultură. Pe 25 noiembrie 2019, fermierii din vegetal s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii pentru a discuta despre derogare, scrie agroinfo.ro.
Informațiile primite de AGROINFO de la Ministerul Agriculturii despre proiectul care se pregătește pentru obținerea unei noi derogări pentru utilizarea neonicotinoidelor au stârnit vii nemulțumiri în rândul apicultorilor din România.
Mulți dintre spun un NU hotărât unei noi derogări pentru utilizarea neonicotinoidelor în agricultură. E multă emoție în mesajele apicultorilor. Ei se revoltă, strigă cu disperare că nu mai vor să le fie otrăvită viața oamenilor și albinelor. Sunt multe reacții puternice, iar Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, trebuie să știe ce-i transmit apicultorii.
”Nu vrem neonicotinoide. Ne mor albinele! Guvernanții ar trebui să-i intrebe și pe ceilalți care sunt interesați în mod direct de folosirea neonicotinoidelor, adică apicultorii,pe cei care conștientizează ce importanță au polenizatorii în general și mai ales pe cei care știu că aceste substanțe afectează sănătatea oamenilor. Pe unii nu-i mai satură Dumnezeu, pentru că, de fapt este vorba de economiile pe care le fac agricultorii
Fabricanții de NEONICOTINOIDE dau ȘPĂGI MARI ca să poată vinde marfa otrăvită. Să fie urmăriți cei ce dau aprobările de DNA și SRI. Altfel nu scăpăm de OTRĂVURILE REMANENTE în sol mai periculos decît DTT ul.”, spune un apicultor, potrivit AgroInfo.
Atenție la albine! Albinele mor mai repede decât prevede viața, avertizează Constantin Antighin.
Vremea stropirilor „după ureche” în agricultura Europeană a apus demult, în România însă, se poartă, și de către persoane neautorizate, chiar și cu produse retrase cărora licențele le-au expirat, chiar și celebrele neonicotinoide se vor reînnoite anual prin derogări. Păcat că anual asistăm la pierderi de vieți omenești, biodiversitatea speciilor de insecte benefice agriculturii a ajuns în declin, sănătatea populației este pusă în pericol, mediul înconjurător, ape, aer totul este contaminat, iar cei investiți să lucreze în slujba cetățeanului se pare că favorizează o minoritate chiar cu prețul punerii în risc major a marea majorități și chiar a propriilor lor familii.