Din cuprinsul articolului
Neonatologii din Tg. Mureș se vor putea conecta cu alți colegi din 9 secții similare. O veste bună pentru că aici ajung cele mai grave cazuri din țară.
Secția de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost conectată la reţeaua naţională de Telemedicină.
Sistemul de telemedicină al Secției de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost dat în folosinţă. Proiectul este implementat de Asociația Cristi Vasiliu/ACV din Târgu Mureș, cu finanțarea BCR, se arată într-un comunicat transmis de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș (SCJU).
Cazuri foarte grave
În Terapia intensivă neonatală a SCJU Târgu Mureș ajung nou-născuți grav bolnavi din aproape toată țara.
Secția îngrijește cazuri foarte complexe, inclusiv nou-născuții cu malformații cardiace, care vor fi operați la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.
Odată cu punerea în funcțiune a telemedicinei, neonatologii de la Târgu Mureș se pot conecta în timp real cu colegii lor din alte 9 secții similare.
În timp ce discută prin videoconferință, medicii văd atât imagini cu pacientul, cât şi datele afișate de aparatele la care este el conectat şi pot efectua investigații de la distanță în timp real, sistemul permiţând conectarea ecografului sau aparatului de radiologie.
Pe lângă accesul facil la o a doua opinie medicală, schimbul rapid și precis de informații între secții ajută la scurtarea timpilor de decizie privind transferul pacienților între secții din orașe diferite.
Prin acest sietem, pot fi evitate astfel supraaglomerarea secțiilor și expunerea nou-născuților la transferuri inutile.
“Am convingerea că acest sistem modern de telemedicină va îmbunătăţi considerabil accesul la tratament al micuţilor pacienţi, contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, în special în zonele unde nu există suficienți specialiști
sau unde accesul la serviciile medicale se face cu dificultate.
Cu ajutorul acestei tehnologii, medicii pot consulta, trata şi monitoriza pacienţi aflaţi la distanţă, fără a fi compromise standardele asistenței medicale”, spune Ec. Mariana Cernat, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
Ce alte spitale sunt în rețea
Rețeaua națională de telemedicină pentru terapie intensivă neonatală este formată acum din 10 secții: Marie Curie București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Craiova, Pitești, SCJ Mureș și SCJU Târgu Mureș.
Proiectul de instalare a telemedicinei în Secția de Terapie intensivă neonatală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a cuprins atât aparatura și software-ul specializat, conectarea cloud și accesul la internet, cât și pregătirea echipei medicale pentru folosirea sistemului.
Proiectul a fost inițiat și implementat de Asociația Cristi Vasiliu (ACV) din Târgu Mureș și finanțat integral de BCR, se mai arată în comunicatul transmis de unitatea medicală din Tg. Mureș.