Din cuprinsul articolului
Negocieri intense între reprezentanții PSD, PNL, USR si UDMR. Care va fi numele premierului desemnat? Liderii celor 4 partide pro-europene vor să formeze viitoarea majoritate parlamentar. Ei se întâlnesc din nou astăzi cu un obiectiv dificil: stabilirea ministerelor care revin fiecărei formaţiuni. De la ei am putea afla, tot astăzi, şi care va fi numele premierului desemnat.
Negocierile pentru alcătuirea programului de guvernare
Între timp, continuă şi negocierile pentru alcătuirea programului de guvernare şi a proiecţiilor bugetare, de dimineaţă fiind programată şi o întâlnire cu ministrul de finanţe.
Negocieri au avut loc şi ieri la Palatul Parlamentului între reprezentanţii PSD, PNL, USR şi UDMR, dar numai pentru repartizrea funcţiilor de conducere în noul legislativ.
Discuţiile au vizat ce partid va prelua șefia Senatului sau cui revine Camera Deputaților, cum vor fi împărțite conducerile comisiilor de specialitate între cele patru partide, dar și ce comisii revin celorlalte formațiuni care au intrat în Parlament, AUR sau SOS România.
PSD, PNL, USR și UDMR
Negocierile nu s-au finalizat, dar, potrivit unor surse, sunt câteva comisii de specialitate care ar urma să fie comasate pentru a se reduce numărul lor. În această dimineață este așteptată o discuție a reprezentanților celor patru partide cu ministrul finanțelor, Marcel Boloș, în perspectiva bugetului pentru 2025. Astăzi după-amiază ar urma să aibă loc și o întâlnire a liderilor PSD, PNL, USR și UDMR, deoarece mai sunt lucruri de negociat și, potrivit acelorași surse, la reuniune ar urma să se decidă portofoliile care revin fiecărui partid.
Ce au stabilit concret până acum reprezentanții celor patru partide este numărul de ministere alocat fiecărei formațiuni. Astfel, PSD va avea șapte ministere, PNL patru, USR trei și UDMR două ministere. Unul din punctele rămase în discuție și asupra căruia pare că nu au găsit încă un numitor comun este varianta unui candidat unic al coaliției la alegerile prezidențiale.
Negocierile continuă și, dacă se ajunge la un consens rapid între cele patru formațiuni pro-europene, în weekend ar putea avea loc audierile noilor miniștri, urmând ca votul de învestitură pentru noul executiv să fie dat pe 23 decembrie. În caz contrar, dacă negocierile avansează greoi și cele patru partide nu vor reuși să se înțeleagă repede, toată discuția va avea loc după 8 ianuarie, potrivit RRA.