Cum arată negii provocați de infecția cu HPV și ce metode de tratament există

HPV este un virus de tip ADN ce afectează pielea și mucoasele și determină veruci (negi) cutanate și anogenitale. Verucile cutanate sunt excrescențe cutanate benigne, cauzate de HPV tipurile 1, 2, 3. Acestea sunt de mai multe tipuri: veruci vulgare localizate frecvent pe dosul mâinilor și al degetelor, veruci plantare profunde, intens dureroase, localizate pe zonele de presiune ale plantei, și veruci filiforme sau papiloame, frecvent localizate la nivelul feței, axilelor sau în regiunea cervicală.

Verucile cutanate sunt deranjante deoarece sunt inestetice și pot fi ușor traumatizate.

Verucile anogenitale sau condiloamele afectează mucoasa genitală și tegumentele adiacente și reprezintă infecția sexual transmisibilă cel mai frecvent întâlnită. HPV tipurile 6 și 11 sunt responsabile de 90 % din verucile anogenitale și sunt tulpini cu risc oncogen scăzut, pe când HPV tipurile 16,18, 31,33 sunt tulpini cu risc oncogen crescut și determină condiloamele clinic inaparente de la nivelul mucoaselor și semimucoaselor ano-genitale.

”Infecția cu HPV cu risc oncogen înalt (HPV 16 și 18) este cauză necesară, dar nu suficientă pentru dezvoltarea cancerului ano-genital. Există și alți factori implicați, cum ar fi starea imună a pacientului, tabagismul și prezența concomitentă a altor infecții cu transmitere sexuală (HIV, Chlamydia trachomatis),” a explicat dr. Monica Dima, Medic specialist dermatovenerolog in cadrul Clinicii Dr. Daniela Diveică. 

Cum se transmite infecția?

Medicul dermatolog a precizat că infecția se transmite prin contact direct cu pielea sau mucoasele infectate, de la o persoană la alta. Se poate transmite și prin contact indirect, dacă există o rană la nivel cutanat, prin folosirea unui prosop sau aparat de ras contaminat sau la piscină sau în săli de sport dacă nu se folosește încălțăminte adecvată.

Condiloamele se transmit după un contact sexual cu o persoană infectată, riscul de contaminare după un contact sexual infectant fiind de 60-70 %. Cel mai important factor de risc este numărul crescut de parteneri sexuali.

Care sunt factorii care influențeaza persistența infecției virale?

Infecția virală este influențată de statusul imun al gazdei (dacă are și alte patologii cum ar fi boli sau tratamente imunosupresive), de tulpina virusului și încărcătura virală și de mediul local (alte leziuni cutanate sau infecții).

Cum se pune diagnosticul?

”Diagnosticul pozitiv se pune pe baza aspectului clinic și dermatoscopic. Pentru condiloame, se recomandă și efectuarea unor teste pentru identificarea tipului de tulpina HPV. În cele mai multe cazuri, persoanele care au contactat tulpinile 6 sau 11 de HPV nu prezintă condiloame genitale vizibile. În acest caz, leziunile pot fi observate și diagnosticate în timpul unui examen ginecologic sau dermatologic de rutină,” a explicat dr. Monica Dima.

Care este tratamentul?

Tratamentul pentru veruci se alege, potrivit dermatologului, în funcție de vârsta și istoricul pacientului și numărul și localizarea leziunilor. Medicul dermatolog poate recomanda tratament topic la domiciliu cu soluții care conțin acid salicilic, acid lactic sau podofilotoxină, cu rolul de a exfolia treptat straturile de piele infectată, sau metode de distrucție fizică care se efectuează în cabinet,cum ar fi electrocauterizare, crioterapie sau terapie cu laser CO2.

Tratamentul topic se aplică pe leziunile vizibile, dar de obicei este nevoie de mai multe aplicări pentru a elimina cu succes verucile. Medicul dermatolog a explicat ce presupune fiecare procedură pentru eliminarea verucilor:

  • Electrocauterizarea reprezintă “arderea” electrică a leziunilor. Tratamentul este sigur, permite tratatarea mai multor leziuni într-o singură ședință, iar vindecarea completă a zonei tratate se realizează într-o săptămână de la intervenție. Intervenția de cauterizare a papiloamelor presupune folosirea unui radiocauter pentru a elimina leziunile de pe piele. Înainte de procedură se folosește anestezie locală, pentru ca pacientul să nu simtă durere, iar procedura în sine durează câteva minute. În urma cauterizării, la locul unde s-a efectuat intervenția, se formează o crustă care dispare după 7-10 zile,
  • Crioterapia reprezintă “înghețarea” cu azot lichid a leziunilor. Procedura este rapidă, nu necesită injectarea de anestezic local și permite tratarea mai multor leziuni în cursul unei singure ședințe. Azotul se aplică pe leziunea care necesită tratament până când zona devine albă și se menține înghețată timp de 10-30 de secunde. În urma crioterapiei, apare o crustă care se va desprinde după 1-4 săptămâni. Chiar dacă nu necesită anestezie locală, crioterapia se însoțește de un ușor disconfort pe timpul tratamentului, de aceea, pentru persoanele cu sensibilitate crescută la durere, se poate folosi crema anestezică.
  • Terapia cu laser CO2 este o metodă ablativă cu ajutorul căreia se îndepărtează leziunea prin vaporizare. Este o metodă eficientă și rapidă ce permite tratarea mai multor leziuni un cursul unei singure ședințe, cu recuperare ușoară pentru pacient și cu rezultate cosmetice foarte bune. Este folosită anestezie locală pentru că disconfortul pacientului să fie minim pe durata procedurii. Procedura durează 10-30 minute în funcție de numărul leziunilor ce trebuie tratate. În urma procedurilor distructive, în primele zile, pacientul va toaleta zona conform indicațiilor medicului dermatolog.

”Pacientul trebuie să mențină zona cât mai uscată câteva zile, să efectueze dușuri scurte și să evite să meargă la piscină. Se recomandă utilizarea unui produs cicatrizant până la epitelizarea completă și folosirea cremelor cu factor de protecție 50+ în special dacă au fost tratate zone fotoexpuse pentru a evita hiperpigmentarea postinflamatorie,” a atras atenția dr. Monica Dima.

Cum putem preveni apariția negilor?

Principalele riscuri ale verucilor netratate este extinderea acestora, traumatizarea lor și transmiterea prin contact direct persoanelor din anturajul pacienților. În primul rând, pentru a preveni apariția verucilor plantare, trebuie purtată încălțăminte adecvată în dușuri, piscine publice, săli de sport sau camere de hotel. Dacă leziunile sunt deja prezente, igiena riguroasă și evitarea atingerii negilor sunt extrem de importante pentru a preveni extinderea acestora.

”În ceea ce privește condiloamele, din păcate, folosirea prezervativului nu asigură complet protecție. Pentru verucile genitale sunt disponibile vaccinuri ce protejează împotriva principalelor tulpini HPV cu risc oncogen crescut. Este important de menționat că vaccinul anti-HPV nu tratează o infecție HPV sau condiloame genitale apărute deja și previne doar apariția verucilor veneriene și nu a celorlalte tipuri de veruci. Se recomandă vaccinarea înainte de începerea activității sexuale. Dacă observați apariția unor leziuni cutanate ce par a fi veruci cutanate sau ano-genitale, prezentarea la medic este foarte importantă pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat,” conchide medicul dermatolog.

Recent Posts

Horoscop 25 noiembrie – 2 decembrie: Leii strălucesc, Capricornii renasc

Numerologul Mihai Voropchievici a făcut previziuni astrologice, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul pentru săptămâna…

4 minute ago

Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale: Luptă strânsă între doi candidați pentru turul 2

Alegeri prezidențiale 2024. Românii și-au votat președintele. Surprinzător, însă lupta pentru Cotroceni este foarte strânsă între…

24 de minute ago

Călin Georgescu a făcut scufundări în apa rece ca gheața: Când intru în apa rece, comunic cu Dumnezeu

Călin Georgescu a  făcut scufundări în apa rece ca gheața a unui lac din Austria.…

44 de minute ago

Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2: Ciolacu, Simion, Lasconi sau Georgescu-

Călin Georgescu, un candidat independent cu viziuni pro-ruse și ultra-naționaliste, conduce surprinzător în rezultatele parțiale…

2 ore ago

Călin Georgescu, mesaj după rezultatele exit-poll: „Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, a renăscut curajul de a fi român”

Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…

9 ore ago

George Simion, mesaj după rezultatele exit-poll: „Revendicăm intrarea în turul doi. Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem”

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…

10 ore ago

Citeste si: