Categories: Stil de viaţă

NEAȘTEPTAT. Ce se întâmplă cu organismul tău când renunți la zahăr?

Consumăm mult mai mult zahăr decât avem impresia, în medie 300 kcal pe zi. Nutriționiștii subliniază că zahărul nu provine doar din surse evidente precum prăjiturile, bomboanele și sucul acidulat, ci și din alimente aparent sanătoase: dressingurile salatelor, iaurtul sau sosul pentru paste.

Problema este că zahărul provoacă dependență și în momentul în care renunțăm să îl mai consumăm ne confruntăm cu diverse simptome neplăcute, precum anxietatea, neliniștea și chiar depresia, potrivitwww.prevention.com.

Totuși, după ce ați depășit perioada de tranziție către o dietă sănătoasă și ați învins dependența ar trebui să vă așteptați doar la lucruri bune.

Atenție! Nu ne referim la zaharurile întâlnite în mod natural în fructe, legume sau lapte dulce.
Cele 7 beneficii ale renunțării la zahăr sunt:

1. Vă veți îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
Medicii susțin că zahărul crește nivelul insulinei, care activează sistemul nervos simpatic, crește tensiunea arterială și pulsul. În câteva săptămâni după ce ați renunțat la zahăr, nivelul colesterolului LDl va scădea cu 10 procente și cel al trigliceridelor cu 20-30%, conform medicului cardiolog James J. DiNicolantonio. În plus, în cel mai scurt timp, tensiunea arterială se va normaliza.

2. Nu vă veți mai confrunta cu acneea.
La revedere, coșuri și puncte negre! Inflamația din organism cauzează acnee, iar zahărul, după cum știți este inflamator. American Journal of Clinical Nutrition a desfășurat o cercetare interesantă: mai multe persoane care, în mod obișnuit, nu consumau sucuri acidulate au introdus în meniul zilnic, timp de 3 săptămâni, o astfel de băutură. Nivelul inflamației în organism a crescut cu 87%. Renunțați la suc și băuturi îndulcite și nu veți mai fi obligat să folosiți produse anti-acneice.

3. Veți evita diabetul.
Consumul de zahăr duce, în timp, la ficat gras. Aceste depozite de grăsime contribuie la apariția sindromului rezistenței la insulină și „subminează” munca pancreasului, care este responsabil pentru producția acestui hormon. Într-un studiu referitor la consumul de zahăr realizat în 175 de țări, s-a descoperit că 150 de calorii provenit din zahăr sunt de 11 mai periculoase decât 150 de calorii din proteine sau grăsime în ceea ce privește riscul de diabet de tip 2.

4. Veți avea o stare de spirit mai bună.
Este normal să fiți mai prost-dispus pentru o perioadă după ce renunțați la dulciuri. Dar o dată ce ați depășit adicția, vă veți simți mai bine ca niciodată. Un studiu desfășurat la Universitatea Columbia a relevat că femeile care au o dietă bogată în carbohidrați rafinați și zahăr sunt mai predispuse la stări de anxietate, iritabilitate și schimbări bruște de dispoziție.

5. Veți dormi când trebuie să dormiți.
Probabil cunoașteți acest efect al consumului de carbohidrați rafinați: zahărul se digeră și se asimilează foarte rapid și după momentele de maximă energie, vă simțiți moleșit și obosit. De aceea, de multe ori, în jurul prânzului vrem să lenevim sau să dormim puțin. În plus, zahărul declanșează secreția de cortizol, care interferează cu senzația de somnolență. Renunțați la zahăr și vă veți simți mai treaz și mai alert în timpul zilei și veți adormi mai ușor seara.

6. Vă veți îmbunătăți memoria.
Vă confruntați cu o senzație de încețoșare a minții și aveți impresia că nu puteți ține minte nimic? Zahărul ar putea fi de vină. Conform cercetătorilor, este dăunător memoriei și, în general, proceselor cognitive. În timp, un consum ridicat de zahăr afectează celulele nervoase și comunicarea dintre ele.

7. În final veți reuși să scăpați de cele câteva kilograme în plus.
Cel mai probabil, veți înlocui gustările dulci cu alte alimente, ca de exemplu veți renunța la batonul de cereale cu sirop de zahăr pentru o mână de migdale. Astfel, veți ajunge să consumați cu aproximativ 200 de kcal mai puțin pe zi și veți putea slăbi chiar și 5 kilograme în jumatate de an fără niciun alt efort suplimentar.

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

15 minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

25 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

44 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: