Doctorul Florin Ioan Bălănică, specialist în Medicină Personalizată, Nutriție și Nutrigenomică care are la „activ” peste 45.000 de pacienți, spune că avem argumente științifice să fim pro vaccinare, nu împotriva ei.
Vaccinarea este un subiect complex si sensibil, pe care l-am abordat public cu intentia de a atrage atentia asupra tuturor riscurile care vin la pachet cu acceptul sau refuzul vaccinarii! Si voi continua, cu toata asumarea morala si cunoasterea stiintifica rezultata din experienta mea ca medic, sa va supun atentiei materiale care sa va ajute sa luati deciziile corecte in ceea ce priveste vaccinarea, dar in cunostinta de cauza!
În ce condiții e riscantă vaccinarea?
Concret, când vorbim de vaccinare ca măsură globală de prevenţie, avem argumente ştiinţifice suficiente să fim pro şi nu contra! Când vorbim despre vaccinare din perspectiva riscului individual/ personal, intră în scenă argumente contra şi pe bună dreptate. Aici intervine riscul şi, odată cu el, frica îngrozitoare de a nu pica fix pe noi efectul advers. Biologia nu e matematică, aşadar – un procent este întotdeauna nesigur. Eu mi-am vaccinat toţi cei trei copii, medic fiind, cu peste 22 de ani de experienţă şi peste 45.000 de cazuri la activ. Problema vaccinării devine o controversă fără sfârşit când este abordată din perspectiva beneficiului global versus risc personal. Această perspectivă este o abordare forţată, e ca şi cum am compara mărul cu pomul care face mere…