Categories: Expertul zilei

Ne punem atâtea dorințe în noaptea de Anul Nou. Cum facem să le și ÎMPLINIM?

La miezul nopții, în noaptea dintre ani, e o tradiție să ne punem o dorință. Mulți cred că aceasta se va împlini ușor, dar în realitate trebuie să și depunem efort pentru ceea ce ne dorim. Explică psihologul colaborator al Doctorului zilei, Eveline Țibichi Osnaga.

Dana Lascu/dana.lascu@evz.ro

– Dr.Zilei: De Anul Nou e o tradiție aproape să-ți pui în gând ca anul care vin să schimbi ceva. De nu știu câte ori mi-am propus ca la anu' să slăbesc. Sau să mă las de fumat. Până acum n-am făcut-o. La anu' o s-o fac?

– Psiholog Eveline Osnaga: În mod normal, atunci când facem planuri ne plasăm în viitor și recomandat este să facem eforturi să trăim în prezent. Dacă vrem să schimbăm ceva la noi trebuie să o facem în prezent, adică „aici și acum”, nu în trecut, pentru că acolo deja totul e sigilat și nu se mai poate face nimic, iar în viitor nu avem încă acces. Planurile pentru noul an sunt la fel de importante că

inventarul de sfârșit de an. Facem progrese și suntem mai echilibrați atunci când știm unde vrem să ajungem și, practic, de unde plecăm. Poate nu ne atingem toate obiectivele, dar tot suntem „în grafic” pentru că ceva tot bifăm. Pentru a ne duce obictivele la bun sfârșit nu este suficient să ne dorim…

Dorința este primul pas dintr-un proces complex. Planurile pentru noul an nu sunt fezabile, ajungem să ne dorim lucruri fără să luăm în calcul multe aspecte, dar treaba asta ne ajută să ne „hrănim” temporar cu satisfacția că știm ce vrem, că putem să ne îmbunătățim lucruri la noi și că știm că avem timp să le punem în practică.

Autoevaluarea, esențială

– La ce ajută un bilanțul de sfârșit de an?

– Păi ajută pentru că știm ce am făcut bine, ce nu am făcut bine, cât am făcut pentru noi și cât pentru cei dragi, pe cine nu am sunat, unde puteam să facem mai mult, pe cine am pierdut și pe cine avem cu adevărat aproape de noi. Primul pas pentru a ne ajuta să știm ce vrem este să știm ce nu vrem și

apoi să știm de unde plecăm. Autoevaloarea este un pas foarte important în evoluția dezvoltării personale iar bilanțul mai are și rolul cel puțin la fel de important, acela de a ne „împăca” cu trecutul și cu tot ce am experimentat în ultimilie12 luni.

Ce trebuie să faci pentru tine

-Sunt „rezoluțiile de anul nou” un obiectiv viabil?

– Sunt, atâta timp cât ele ne dau o direcție. Adică dacă vreau să slăbesc la anu’ iau în calcul să îmi fac un set de analize să văd dacă îngrășarea are motive medicale. Apoi văd cum aș putea să îmi fac programul astfel încât să ajung și la sală, mai iau în calcul și că trebuie să-mi schimb obiceiurile alimentare, așa că îmi dau timp să mă obișnuiesc cu ideea și în același timp caut informații despre

cum pot implementa toate acestea în viața mea. Ce vreau să spun este că aceste planuri pe care le avem nu sunt urmate de succes dacă nu facem ceva pentru a ele. Nu este că și cum am aruncă un bănuț într-o fântână fermecată și ea s-ar împlini pe loc… vestea proastă este că nu există așa ceva, vestea bună este că dacă ne dorim ceva putem face lucruri care să ne aducă fix acolo unde ne dorim.

Dorința în sine ne da o direcție nu ne garantează succesul. Eu cred cu tărie că unul din cele mai periculoase lucruri în viață este să nu știi ce vrei… Pentru că fără direcție nu avem o destinație, fără destinație nu avem un scop în viață și fără scop nu o să întâlnim niciodată succesul sau fericirea.

De ce eșuăm

– Dr.Zilei: De ce eșuezi să-ți formezi un obicei deși îți propui să ți-l faci? Gen „voi merge la sala cel puțin de 3 ori pe săptămâna”, dar nu ajungi niciodată…

– Psiholog Eveline Osnaga: Pentru a ne schimba sau pentru a ne impune un obicei nou avem nevoie de cel puțin 28 de zile în care să repetăm prin acțiune nou obicei sau să ne reamintim că vrem să înlocuim un obicei vechi cu altul nou. La început e greu, însă treaba asta ne ajută să avem rezultate.

Cred că nu conștientizăm că atunci când ne propunem ceva ce ține de noi și de calitatea vieții noastre noi suntem singurii care putem schimbă ceva și care trebuie să facă ceva! Este foarte adevărat că dacă ne dorim foarte mult un lucru o să facem tot ceea ce ne stă în puteri să îl obținem.

10 idei despre ce și cum îți propui

– Dr.Zilei: Ce și cum să-ți propui de anul nou că să-ți și iasă? Dacă vrei, dă-mi – nu știu – 10 pași pe care să-i faci ca ceea ce ți-ai propus de Anul Nou să-ți și iasă!

– Psiholog Eveline Osnaga: De propus, ne putem propune tot ce ne dorim, nu dorințele sunt responsabile de „implementarea” lor, ci noi. Avem tendința să fugim de responsabilitate poate pentru că la nivel inconștient ne gândim că „fanta cu dorințe” există și ea este responsabilă de dorințele noastre și în realitate nici ea și nici Dumnezeu nu se ocupă de dorințele nimănui. Dacă ar exista 10 sfaturi pentru implemntarea dorințelor în viziunea mea lucrurile ar suna cam așa:

  1. Dorește-ți cât mai multe lucruri, chiar dacă nu ies toate măcar o să faci o parte din ele;
  2. Nu te sabota cu gânduri negative și cu eșecul celor din jur;
  3. Împacă-te cu trecutul pentru că oricum nu mai poți schimbă nimic;
  4. Învață să te ierți pentru tot ce nu ai făcut bine;
  5. Nu suprimă acțiunile „copilului interior”. Este foarte important să ai o relație bună cu copilul care ai fost. Copilul din noi este tot ce mai avem magic în noi;
  1. Adu-ți aminte că eșecul de astăzi poate să fie succesul de mâine. E perfect normal să avem perioade mai grele;
  1. Nu uita că nimeni nu este perfect și totul ține de atitudine;
  2. Dorințele aduc după sine schimbare. Schimbarea își face simțită prezența doar atunci când suntem pregătiți;
  3. Diferența între a ne dori și a avea este a face;
  4. Nu uitați să trăiți acum și aici, ceea ce însemnă că dacă îți dorești ceva trebuie să faci ceva chiar acum.

Vreau să vă doresc un an nou cu cât mai multe dorințe împlinite și cu multă sănătate.

Recent Posts

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

7 minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

37 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

3 ore ago

Citeste si: