Din cuprinsul articolului
Învățământul online revine în România, anunță Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. De ce au decis autoritățile astfel, deși contextul actual ar putea permite desfășurarea cursurilor în mod fizic?
Această decizie se aplică universităților și se va începe de anul viitor, fiind vorba despre digitalizarea cursurilor universitare.
Pentru ca aceste cursuri online să fie recunoscute și finanțate de stat trebuie ca ARACIS să elaboreze standarde de calitate care să prevadă ponderea lor, „diferențiat în funcție de domeniul de studiu – spre exemplu, științe medicale sau științe inginerești sau științe socio-umane sau arte” și în funcție de ciclurile de studii licență, master sau doctorat.
„ARACIS are disponibilitatea să facă aceste eforturi astfel încât standardele să fie aprobate într-un termen de 90 de zile. Asta înseamnă jumătatea lunii iulie. La jumătatea lunii iulie, semestrul II al acestui an universitar va fi încheiat. În concluzie, Ministerul Educației face eforturi în limitele de competență de legalitate pentru modernizarea învățământului superior inclusiv din perspectiva susținerii digitalizării, astfel încât la începutul anului universitar 2022-2023 aceste schimbări să poată produce efecte pozitive”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.
Sorin Cîmpeanu a subliniat faptul că aceasta este o oportunitate cu un posibil impact foarte puternic, pozitiv, asupra învățământului.
Ministrul Educației le-a comunicat universtităților răspunsul Curții de Conturi cu privire la finanțarea cursurilor universitare organizate online după încheierea stării de alertă instituite din cauza pandemiei COVID-19. Acum Sorin Cîmpeanu a explicat că, „practic, Curtea de Conturi ne spune că atâta vreme cât nu există derogări, finanțarea cursurilor cu frecvență făcute în regim online nu este legală”.
„Autoritatea responsabilă pentru calitatea în educație care face ca diplomele românești să fie recunoscute internațional nu este Curtea de Conturi, ci ARACIS. Și raportat la competențele conferite de lege, Curtea de Conturi a României nu are atribuții în acordarea de consultanță sau în emiterea unor puncte de vedere vizând modul de interpretare a dispozițiilor legale și aplicarea acestora”, a afirmat Cîmpeanu, referitor la următoarea precizare făcută de Curtea de Conturi în același răspuns trimis Ministerului:
„Opinăm că, în măsura în care se apreciază că există neclarități în ceea ce privește formatul în care se poate desfășura procesul de predare – evaluare în cadrul formei de învățământ cu frecvență până la sfârșitul anului universitar 2021-2022, precum și modalitatea de finanțare în cazul realizării procesului de predare – evaluare online, Ministerul Educației, în calitate de autoritate de reglementare în domeniu, poate promova un proiect de act normativ cu forță juridică de lege care să lămurească toate aceste aspecte”.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…