Din cuprinsul articolului
Rezultatul? Nivelul de cortizol al participanților a scăzut atunci când se aflau în locuri naturale și verzi.
Natura îmbunătățește capacitatea de concentrarea
Ar trebui să te concentrezi și să te dai de ceasul morții? Sau să iei o pauză și să iei puțin aer proaspăt? Știința arată că ar fi mai bine așa, spune Roe, care a realizat un studiu în care participanții au făcut un test cognitiv înainte și după ce au fost expuși la natură.
Care a fost rezultatul?
„Să fii în aer liber te va ajuta să îți schimbi mentalitatea. Va ajuta să vă readucă capacitatea de atenție. Îți va reduce oboseala cognitivă”, relatează Roe.
„În mod consecvent, pe parcursul a literalmente sute de studii, atenția cognitivă crește după expunerea la natură”.
Așadar, dacă nu vă puteți liniști mintea la proiectul în cauză, prescrieți-vă o doză de natură. Aceasta vă va ajuta să vă faceți treaba după ce faceți acea plimbare.
Natura ne face mai blânzi
Cea de-a treia constatare a ei este cea mai neașteptată. Petrecerea timpului în aer liber ne face mai amabili, spune Roe.
„Accesul la natură este legat de un altruism sporit și de un sentiment sporit de apartenență și de conectare la un loc, ceea ce cred că este foarte important într-o lume atât de divizată, nu-i așa?”.
Roe citează cercetări care urmăresc actele de altruism, cum ar fi într-un studiu în care o persoană scapă „accidental” o bancnotă de 10 dolari într-un spațiu public.
Care sunt rezultatele? Oamenii sunt mai predispuși să dea înapoi bancnota de 10 dolari dacă cineva o pierde în parc decât dacă se află într-un mediu urban, spune ea.