Numeroase studii au scos la iveală că zahărul este la fel de periculos ca fumatul. Din fericire, există alternative naturale și sănătoase
Zahărul pare să fie inamicul numărul unu al unui trup sănătos și este responsabil pentru numeroase afecțiuni, printre care obezitatea, diabetul, bolile de inimă, precum și cancerul. Potrivit prof. dr. Nicolae Hâncu, președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice nu există nicio diferență între zahărul brun și cel alb, în ceea ce privește numărul de calorii.
Nici îndulcitorii artificiali nu sunt o alternativă sănătoasă, așa că soluția salvatoare poate veni de la îndulcitorii naturali. „Consumul îndulcitorilor de sinteză ar trebui să fie ocazional, existând suspiciuni că ar tulbura metabolismul, inclusiv în direcția creșterii apetitului, diabetului și obezității. Cei mai comuni sunt aspartamul, zaharina și ciclamatul”, spune nutriționistul Cristian Mărgărit.
De ce sunt mai siguri cei naturali
Potrivit Agenției americane pentru reglementare în domeniul alimentelor și produselor farmaceutice (FDA), majoritatea îndulcitorilor naturali sunt considerați mai siguri decât aspartamul și zaharina, despre care se afirmă că ar putea crește riscul de cancer.
„Avantajele îndulcitorilor naturali precum stevia, siropul de agave, mierea de albine sunt următoarele: conțin zaharuri simple, ușor absorbabile și digerabile, iar prelucrarea industrială este minimă și nu sunt toxice pentru organism așa cum se întâmplă cu îndulcitorii artificiali”, potrivit nutriționistului Ionuț Ștefan.
Stevia, îndulcitorul-minune
Unul dintre cei mai la modă îndulcitori naturali este extractul din stevia rebaudiană, o plantă de origine sud-americană, cu zero calorii și o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare decât a zahărului. Iar pe deasupra, studiile au arătat că are și proprietăți curative: controlează diabetul și depresia, reduce pofta de dulce, diminuează dorința de a fuma și de a consuma alcool, ameliorează gingivitele și acneea.
”Recomand cu toată insistența stevia, nu doar pentru că nu conține calorii, ci și pentru că multe cercetări au arătat că poate combate diabetul zaharat. Singurul dezavantaj e prețul puțin piperat”, spune Prof. dr. Nicolae Hâncu, președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Deși nu este 100% naturală, din cauza procesului de extracție, stevia pare să fie cel mai sigur îndulcitor. A fost aprobat în 2011 în Uniunea Europeană, iar în țara noastră se găsește, printre altele, sub formă de picături de pus în cafea, de exemplu, la Plafar, dar și în compoziția bomboanelor. Prețurile variază între 11 lei pentru o sticluță de 50 ml de extract lichid de stevia, la aproape 60 de lei pentru 100 de pliculețe de pudră de stevie.
Ceaiurile nu se îndulcesc, la cafea adăugați miere
Însă, în cazul cafelei, medicul spune că o puteți îndulci cu miere de albine, iar dacă nu beți mai mult de o ceașcă-două pe zi, o linguriță de zahăr are efecte negative neglijabile. Cât despre ceaiuri, specialistul recomandă să fie consumate neîndulcite.
Dacă vreți să preparați un desert sănătos cu cât mai puține calorii, prof. Nicolae Hâncu recomandă pandișpanul cu fructe, fără zahăr, la care să adăugați un praf de stevia rebaudiană.
Precizări din partea Profesorului Dr.N.Hâncu:
-. Zahărul, combinația de glucoză și fructoză este macronutrient, în cantități moderate fiind combustibil pentru activitățile noastre zilnice. Nu există nicio diferență din punct de vedere caloric între zahărul alb și cel brun, ambele putând fi folosite în cantități moderate ca îndulcitori.
-. Pentru menținerea greutății, studii recente arată eficiența îndulcitorilor de sinteză în gestionarea caloriilor ingerate. Aceștia nu produc senzație de foame, nu alterează nivelul glicemiei și nu produc răspuns insulinic, însă oferă gustul dulce, de aceea pot fi utilizați cu succes.
– Siguranța aspartamului, îndulcitor hipocaloric a fost reconfirmată în decembrie 2013 după ce tot anul European Food Safety Authority a analizat peste 200 studii desfășurate timp de 20 de ani.