Din cuprinsul articolului
Natura te face mai frumoasă. Menopauza înseamna încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a funcției ovulatorii. Menopauza înseamnă absența timp de un an a menstrelor și apare prin ‘’consumarea’’ numărului de foliculi din ovare. Ne naștem cu un număr fix de foliculi primordiali, pierdem mulți până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulație. Așadar, avem genetic un număr diferit de foliculi și, prin urmare, vârstă de instalare a menopauzei este variabilă.
Când femeile ajung la menopauză, ele se confruntă cu multe schimbări fizice, apar bufeurile, scade apetitul sexual, au insomnii și acumulează mai ușor kilogramele.
Dezechilibrele hormonale determină schimbările din menopauză. Nivelul scăzut de estrogen este principalul vinovat pentru creșterea grăsimii abdominale.
De ce se îngrași femeile mai ușor la menopauză?
Studiile efectuate pe animale au constatat că nivelurile mai scăzute de estrogen pot crește grăsimea abdominală în mai multe moduri:
Un tip de estrogen – numit estradiol – reglează metabolismul și greutatea corporală. În timpul menopauzei, nivelul estradiolului scade, crescând grăsimea abdominală. Aceasta nu este doar inestetică, dar și periculoasă. Poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet și multe altele. Pentru a reduce expunerea, redu sau elimină consumul de zahăr, alimente procesate, alcool, produse de panificație și, dacă este necesar, gluten.
În timpul menopauzei, corpul tău arde mai puține calorii în timpul exercițiilor. Pentru a remedia acest lucru, crește intensitatea antrenamentelor. Exercițiile fizice oferă numeroase alte beneficii în timpul menopauzei, inclusiv un risc mai scăzut de osteoporoză și boli de inimă. Atunci când nu ai suficientă motivație pentru sport, alege să faci o plimbare rapidă în parc și/ sau să urci trepte.
Ca să slăbești la menopauză ai nevoie și de controlul stresului. Simptomele menopauzei pot duce la creșterea nivelului de stres, care, la rândul său, poate să provoace acumularea kilogramelor.
Rhodiola rosea este o plantă care stimulează capacitatea de adaptare a organismului la stres. Suplimentele alimentare cu Rhodiola sau ceaiul din această plantă induc o stare de bine și de optimism.
Valeriana este și ea un remediu potrivit împotriva anxietății. Are acțiune sedativă asupra întregului sistem nervos. Se ia câte un vârf de cuțit de pulbere de rădăcină uscată de trei ori pe zi. Se poate face infuzie dintr-o linguriță de rădăcină la o cană cu apă fierbinte. Se bea seara, la culcare. Atenție, dacă urmează să conduci un autoturism sau să lucrezi cu mașini, nu folosi produse pe bază de valeriană cu cel puțin o oră înainte.
Magneziul ajută corpul să regleze mai bine nivelul de insulină. Induce o stare de calm și te ajută să dormi mai bine. Alimentele bogate în magneziu sunt bananele, semințele de dovleac, tărâțele de grâu, cacao, migdalele, hrișca etc. Inflamația cronică este un factor de bază pentru acumularea grăsimii abdominale. Acizii grași Omega-3. EPA și DHA au efecte antiinflamatorii puternice. De asemenea, pot ajuta la gestionarea mai bună a multor efecte secundare ale menopauzei. O combinație bună a acestor compuși se găsește în uleiul de in și în cel de măsline.
Suplimentele alimentare, ajută?Vitamina D, vitamină liposolubilă – de fapt, un hormon – te poate ajuta să gestionezi mai bine multe simptome ale menopauzei și te ajută să slăbești la menopauză: Se sintetizează natural prin expunere la soare, dar sunt și anumite alimente care o conțin: ouăle, laptele îmbogățit cu vitamina D, peștele gras, uleiul de pește, anumite specii de ciuperci. Ingredientul activ din turmeric, curcumina, oferă beneficii antioxidante și antiinflamatoare puternice. Studiile la animale arată că turmericul poate ajuta la scăderea în greutate în timpul menopauzei. Folosește-l în mâncare, pentru a o condimenta. Poți lua și suplimente alimentare cu turmeric sau cu substanțele nutritive menționate mai sus, cu acordul medicului curant.
„Pentru menopauză, este preferabil un regim în care să se consume mai puține proteine, lipide și glucide. Acesta ar trebui să fie, în schimb, bogat în legume, fructe şi seminţe. În acest mod, se înlătură şi tendinţa spre obezitate din această perioadă a vieții. Pentru a slăbi, recomand „zile de mere”, în care să se consume câte un kilogram de mere pe zi, fără alte alimente”, le sfătuiește Ovidiu Bojor pe femei, potrivit libertateapentrufemei.ro.
„Într-o altă zi, nu consecutivă, se vor consuma doar cireșe. Prin cumularea acţiunilor diuretice, uşor laxative şi sudorifice, socul este și el util în acest scop. Se folosesc atât florile, cât şi fructele. Se face un decoct dintr-o linguriţă de fructe proaspete la o cană cu apă. După ce dă în clocot, se ia de pe foc și se storc boabele. Se beau una-două căni pe zi. Fructele de soc trebuie să fie bine coapte, altfel sunt toxice. Din flori, se face o infuzie dintr-una sau două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…