Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu ai voie să faci pe 24 iunie

În fiecare an, pe 24 iunie, creștinii ortodocși  prăznuiesc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscut în popor ca ”cel care a vestit venirea Mântuitorului Iisus Hristos”.

Sărbătoarea creștin-ortodoxă este corelată, în popor, cu Sânzienele. Astfel, ziua are dublă însemnătate și multe credințe populare, pline de tradiții și obiceiuri.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sf. Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Ioan s-a născut cu șase luni înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos.

Prorocul a dus din tinerețe o viață ascetică, se ocupa cu operele unor creștini, până când s-a retras în deșertul Bethadara. În anul 26 a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia-Iisus.

Momentul important al vieții sale creștine a fost întâlnirea cu Iisus, când asista la prezența Duhului Sfânt sub înfățișarea unui porumbel. În acel moment, s-a împlinit profeția sa privind sosirea Mesiei.

Datorită importanței sale în creștinism, prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorului se face pe 23 septembrie, 7 ianuarie, 24 iunie și 29 august.

Data de 24 iunie a fost fixată ținând cont de Sfânta Scriptură. În calendarul iudaic, data corespunde lunii septembrie, Sfinții Părinți au rânduit ca zămislirea Sf. Ioan Botezătorul  să fie sărbătorită pe 23 septembrie, iar nașterea sa pe 24 iunie. Nașterea sa este fixată după Solstițiul de Vară.

Cu toate că pe 24 iunie, românii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, în această zi nu se urează „La mulți ani” celor care poartă numele de Ioan, Ion, Ioana sau alte derivate. Persoanele care poartă numele de Ion, Ioana sau alte derivate sunt celebrate pe 7 ianuarie, atunci când este Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.

În popor, ziua nașterii sale este corelată cu Sânzienele. Sânzienele erau considerate zânele bune, femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui. Zânele ies în noaptea dintre 23 și 24 iunie 2022, cântând și dansând în pădurile întunecate.

Sursa foto: a1.ro

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

În primul rând, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită anual la data de 24 iunie. Sărbătoarea mai poartă numele și de Drăgaica sau de Sânziene.

  • În general, creștinii merg la biserică. Aceștia se roagă pentru sănătatea celor dragi, pentru bunăstarea lor, dar și pentru dușmani. Se spune că rugăciunile rostite pe 24 iunie sunt benefice pentru sănătate și bunăstare. Creștinii trebuie să se roage pentru sănătatea duşmanilor, a celor dragi, iar în ultimul rând pentru bunăstarea lor.
  • De asemenea, o altă tradiție vizează datul de pomană. De Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul se fac pachețele cu diferite produse. Acestea pot fi fructe, dulciuri și nu numai și sunt date celor săraci, pomenindu-i pe cei adormiți.
  • Tot în această zi se aprind lumânări pentru copiii nebotezați încă, dar și pentru cei care nu mai sunt printre noi.
  • O altă tradiție vizează florile de sânziene. Acestea vor fi duse la biserică, sfințite, iar mai apoi aduse acasă și așezate la icoane.
  • În anumite zone din țară se spune că în noaptea de Sânziene cerurile se deschid, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor. Nimeni nu poate vedea dansul lor, pentru că acestea vor fi în zone retrase, departe de ochii lumii. Tradiția mai spune că cine ajunge să vadă dansul se va îmbolnăvi și nu va mai putea să se vindece vreodată.
  • Nu se lucrează în această zi, când soarele este pe cer.
  • În mai multe zone din țară, se aprind focuri pe deal noaptea.
  • În mediul rural, oamenii umblă cu făcliile aprinse, protejând casa și ogoarele.
  • Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, astfel își vor visa ursitul.
  • Florile culese sunt prinse în coronițe sau în formă de cruce. Pot merge cu ele la biserică, să le sfințească și să le folosească în anumite vrăji.
  • Flăcăii pleacă de dimineață prin sat, unde aruncă cununițe de Sânziene pe casele unde stau fetele care vor să se mărite.
  • De Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, multe fete obișnuiau să se scalde în rouă din zone necălcate. Roua era strânsă de bătrâne într-o cârpă albă, de pânză, apoi o storceau într-un bol. Cei care se spălau cu această apă erau sănătoși și drăgăstoși tot anul.
  • În această noapte, fetele pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. Se zice că ar fi și mai bine dacă ați fi păstrat busuiocul „furat” de la preotul venit la Bobotează.

Ce nu e bine să faci de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Ce nu e bine să faci pe 24 iunie? Pentru că este zi de sărbătoare cu cruce roșie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este interzis orice fel de tip de muncă, de la cele casnice, până la cele de câmp. Potrivit credințelor populare, cei care muncesc în această zi de sărbătoare își atrag mânia divină și vor fi pedepsiți.

  • Este interzis spălatul pe cap. Cei care fac acest gest ajung să încărunțească prematur.
  • Nu ai voie să tricotezi, ori să coși sau să speli rufele.
  • De asemenea, nu da nimic cu împrumut în ziua de Sânziene. Se spune că în acest mod sunt șanse mari ca farmecele să se lege de tine.
  • Interzis este și să te cerți. Chiar dacă ai dreptate, este bine să eviți orice conflict în această zi de mare sărbătoare.
  • De Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul nu este bine să fii nici trist, pentru că se spune că așa vei fi tot anul.
  • De asemenea, un alt lucru interzis este consumarea alimentelor înainte de finalizarea Sfintei Liturghii.
  • O superstiție de care multe persoane țin cont este cea legată de somn. Se spune că cine doarme la sărbătorea de Sânziene va fi leneș până la sfârșitul anului.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: