Sari la conținut

Naștere naturală versus cezariană. Moștenitorul coroanei britanice are aproape 4 kilograme și s-a născut natural! România are record de cezariene. Care e varianta cea mai bună

Din ce în ce mai multe românce aleg operația în locul travaliului de teama durerii sau din cauza problemelor de sănătate. Capetele încoronate, cum este și cazul ducesei Kate Middleton, merg însă pe varianta naturală, chiar dacă e vorba de un copil cu o greutate mare.

Număr record de cezariene în România

Cifrele cezarienelor pentru anul 2012 în România sunt de-a dreptul înspăimântătoare. Nu mai puțin de  41,2% din totalul nașterilor din 2012 au fost efectuate prin cezariană, conform înregistrărilor Școlii Naționale de Sănătate Publică. La acestea se adaugă nașterile din clinicile private (necontorizate de autorități) unde rata cezarienelor este de 60%. Organizatia Mondială a Sănătătii recomandă o frecvență a cezarienelor de 10%.

Principalul motiv pentru care româncele preferă operația în locul travaliului, care poate dura și 14 ore, este teama de durere, spun obstetricienii. Deși cezariana durează cel mult o oră iar mămica nu simte nimic în tot acest timp, complicațiile ulterioare pot fi mult mai grave și mai numeroase decât în cazul unei nașteri naturale, avertizează medicii. În plus, sunt specialiști care susțin că nașterea artificială dăunează fătului, care face trecerea mult prea brusc de la viața intrauterină la cea reală.

Complicațiile în urma operației, neprevăzute

Hemoragiile abundente și infecțiile sunt doar câteva dintre complicațiile care pot apărea în urma unei cezariene. Drept urmare, medicii recomandă cezariana doar în cazul când nașterea naturală nu poate avea loc. „Complicațiile pot merge de la unele simple, cum ar fi infecții ale plăgii, durere prelungită, până la unele grave: scoaterea uterului sau chiar deces. Statistic, mortalitatea maternă este mult mai mare după cezariană decât după o naștere naturală. Complicațiile nu pot fi prevăzute și nici doctorul nu poate face nimic”, subliniază Adrian Văduva, medic primar obstetrică ginecologie la Spitalul Clinic “Dr. I Cantacuzino” din București. După cezariană, mămica poate pierde și mai mult sânge, iar recuperarea durează mai mult. “După o naștere naturală se pierd 500 de mililitri, în timp ce după o cezariană se pot pierde o mie”, adaugă Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică ginecologie, la Spitalul Clinic de Obstetircă/Ginecologie Filantropia din Capitală.

Cezariana poate fi traumatizantă nu numai pentru mămică, ci și pentru făt. Sunt specialiști care susțin că nașterea prin cezariană intervine în maturizarea anumitor organe. “În timpul nașterii naturale, copilul se adaptează la trecerea de la mediul lichid la mediul aerian.

Într-o operație de cezariană, copilul face trecerea brusc, într-o fracțiune de secundă, și pot apărea complicații respiratorii”, spune doctorul Petre Brătilă, medic primar de obstetrică ginecologie.

Nesupravegherea travaliului crește riscurile

Nașterea naturală este favorabilă în special copilului. Pe de altă parte, pentru mămică nașterea naturală dezvoltă mai bine sentimentul de atașament față de copil. Dacă travaliul nu este condus bine și doctorul nu urmărește cu atenție pacienta nașterea naturală poate, însă, cauza probleme serioase viitoarei mămici. Acesta este și principalul motiv pentru care multe mămici aleg din prima cezariană. “Dacă este vorba de un copil mare, aceasta poate produce traumatisme care nu se văd imediat, ci mult mai târziu, uneori după ce femeia trece de 35 de ani. Mămica poate avea ulterior tulburări de statică pelviană (incontinența urinară)”, precizează ginecologul Petre Brătilă.

 

INDICATIILE CEZARIENEI

Operația, recomandată la copiii prematuri

O mare parte din cezariene se fac in cazul copiilor care se nasc prematur. „Incidența nașterilor premature este de 12% in spitalele din România”, explică doctorul Gheorghe Peltecu, președinte al Comisiei de Obstetrică Gionecologie din cadrul Ministerului Sănătății Publice. De asemenea, cezariana este recomandată și în cazul femeilor care nasc la vârste inaintate. Medicii apreciază că numărul acestora este în creștere din cauza problemelor de infertilitate.“Cezariana este indicată și când există o disproporție între făt și bazinul matern sau când travaliul nu mai progresează, deși mama are contracții. Sunt probleme care interzic o naștere naturală. De exemplu, femeile cu boli pulmonare sau cardiace nu au voie să facă efort. În cazul celor cu miopie forte, există riscul dezlipirii de retină în timpul efortului nașterii”, spune ginecologul Petre Brătilă. Medicii pot apela la cezariană oricând în timpul travaliului dacă observă că există probleme, însă nu mai târziu de momentul in care fătul s-a angajat in expulzie.

 

VARIANTĂ

Anestezia care diminuează durerile în nașterile naturale

Mămicile care vor să nască natural, dar le e frică de durere, pot cere să li se administreze un anumit tip de anestezie. Din păcate, anestezia peridurală nu poate fi recomandată tuturor pacientelor. Mai mult, unii medicii sunt circumspecți în folosirea ei. “Durerea resimțită în timpul nașterii are rolul ei foarte important. Medicii își pot da seama dacă ceva este în neregulă și este cazul de cezariană”, spune Adrian Văduva. În funcție de spital, viitoarelor mămici li se poate cere să-și cumpere trusa de anestezie sau li pe poate oferi de unitatea medicală.

Pro

Cezariana

-nu există durere în timpul nașterii

– nu există riscul apariției problemelor ulterioare, cum ar fi incontinența urinară

Naștere anturală

– copilul se adapatează mai bine mediului aerian

– se dezvoltă sentimentul de atașare între mamă și copil

Contra

Cezariană

– pot apărea complicații mari ulterioare nașterii, cum ar fi infecțiile sau hemoragiile puternice

– copilul este nevoit să se adaptaze brusc la mediu

– recuperarea potnatală este mai lungă

Naștere naturală

–         dacă travaliul nu este urmărit cum trebuie, iar copilul este mult prea mare, pot apărea probleme vizibile mai târziu in viață, cum ar fi incontinenta urinară

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel