Din cuprinsul articolului
Nadia Comăneci cea mai iubită gimnastă a tuturor tipurilor a scris istorie și a dus numele României pe cele mai înalte culmi. Pe 18 iulie, în urmă cu 48 de ani, Nadia Comăneci lua primul 10 din istoria gimnasticii, cu un exercițiu perfect executat la paralele.
Pe 18 iulie 1976, la doar 14 ani, Nadia Comăneci, care tocmai își terminase exercițiul la paralele și își aștepta nota. Sala fremăta și toată lumea presimțea că ceva extraordinar este pe cale să se întâmple.
Computerul care afişa nota concurenţilor nu era programat să arate nota 10, aşa că, după exerciţiul Nadiei Comăneci, pe ecran a apărut nota 1.00.
Pe tabela sălii nici măcar nu a putut fi afișată nota 10. Astfel, pe tabelă a apărut 1.00 pentru că niciodată nu mai fusese reușită o astfel de performanță.
La Montreal, Nadia Comăneci câștiga trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și una de bronz (sol). În acest fel a intrat în istoria gimnasticii mondiale.
„18 iulie 1976 (…) Nadia se apropie de paralele. E ultimul exerciţiu al serii (…) Nadia s-a pregătit de atac. Pare încruntată (…) Atacul se produce pe neaşteptate. (…) Nadia ajunge în vârf. Echilibru perfect. Coboară rapid, într-o volută, evitând şocul cu paralelele. (…) Zbor final! Stop!! Urale!!! Nadia e înfierbântată de efort. Pentru prima oară obrajii ei sunt rumeni. (…) Nadia aşteaptă”, scria în cartea sa „Nadia”, apărută în 1977 la Editura Sport-Turism, marele gazetar sportiv Ioan Chirilă.
Olimpiada din 1976 a intrat în istorie drept „Olimpiada Nadia Comăneci”, datorită performanţelor obţinute de tânăra gimnastă.
„Speram la un scor de 9,9. Nu am urmărit tabela de marcaj, eram mulțumită că am făcut un exercițiu bun, dar nu m-am așteptat că voi obține un asemenea rezultat”, a declarat Nadia Comăneci.
La Jocurile Olimpice de la Montreal din 1975, România s-a clasat pe locul 9 în clasamentul pe medalii, cu 27 de reușite dintre care 4 de aur, 9 de argint și 14 de bronz. Dintre cele patru de aur, trei au fost obținute de Nadia Comăneci. Cea de-a patra a fost cucerită de kaiacistul Vasile Dîba, la proba de 500 m simplu, introdusă în premieră la Jocurile Olimpice. Echipa de handbal a României a devenit vicecampioană olimpică.
Jocurile Olimpice din 1976 au fost cele mai scumpe din istoria acestui eveniment sportiv. Organizarea lor a adus prejudicii financiare orașului Montreal, care s-a confruntat cu datorii imediat după terminarea competiţiei.
Pentru români, Olimpiada de la Montreal a fost cea mai importantă de până atunci, competiţia fiind numită ulterior „Olimpiada Nadia Comăneci”.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…