Categories: Ştiri sănătate

Muzica românească este în doliu. S-a stins un mare nume al scenii românești

Doliu în muzica românească. Un mare nume care a îmbogățit repertoriul muzicii românești s-a stins din viață. Născut în județul Suceava, renumitul compozitor și dirijor George Sîrbu s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani.

Compozitorul, dirijorul și folcloristul George Sîrbu a murit vineri dimineață, la vârsta de 85 de ani. Maestrul George Sîrbu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ București, în anul 1973. Între anii 1961 și 1979 a activat ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a Ansamblului folcloric „Ciprian Porumbescu“ Suceava. În perioada 1980-1989 a fost dirijor și director al Orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriței“ Bacău, iar între anii 1983 și 1984 și în 1989 a lucrat cu Ansamblul folcloric „Ciocârlia“ București.

În 1990-1995 a fost numit dirijor, director și secretar muzical la Ansamblul folcloric „Ciprian Porumbescu“ Suceava. În 1990, înființează Ansamblul „Balada“ din Suceava, cunoscut din anul 2002 sub titulatura de Ansamblul de copii și tineri „Balada Bucovinei“, care s-a remarcat cu numeroase realizări culturale: spectacole, albume audio, emisiuni de televiziune și de radio.

În 2002, dirijorul înființează Fundația Culturală „George Sîrbu“ pentru promovarea, conservarea tradițiilor folclorice și religioase din Bucovina și Moldova.

Mesaj din partea Centrului Cultural Bucovina:

„Drumul spre Legendă și spre nemurire…”

Compozitorul, dirijorul și folcloristul George Sîrbu, una dintre personalitățile de geniu a acestor ținuturi, apreciat ca fiind unul dintre cei mai importanți dirijori de orchestre populare din ultima jumătate de veac și „unul dintre cei mai autorizați culegători de folclor din Moldova”, ne-a părăsit pentru totdeauna. Remarcabil tălmăcitor al creației populare, intuind în adâncuri forța expresivă a folclorului românesc, a propagat, alături de lucrările sale, care se bucurau de un incontestabil prestigiu, și creațiile unor compatrioți ai săi, atrăgând astfel atenția asupra tinerei generații de interpreți și a școlii muzicale românești.

George Sîrbu a fost unul dintre cei mai de seamă dirijori contemporani de orchestre populare, iar bagheta sa emana încredere, lumină și forță. Măiestria sa dirijorală s-a caracterizat prin profunzimea redării sensului operei artistice, a filonului emoțional ancestral și prin limpezimea concepției, prin sobrietatea, suplețea și expresivitatea gestului.

Prima dată a scris muzică ușoară, iar de la vârsta de 18 ani a început să culeagă folclor mergând prin vetrele folclorice ale Bucovinei. A cules folclor poetic, coregrafic, muzical, pentru că la acel moment avea și un coregraf în echipă, un solist sau doi și un instrumentist. Așa a realizat aproape anual repertorii noi și creații de folclor consacrate, aproape de autentic, iar în anul 1964 a început înregistrările la studiourile radio din București.

A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București în anul 1973.

Între anii 1961 și 1979 a activat ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava, iar în perioada 1980 -1989 a fost dirijor și director al Orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriței” din Bacău.

Între anii 1990 -1995 maestrul George Sîrbu a fost numit dirijor, director și secretar muzical la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” Suceava, iar în 1990 a înființat Ansamblul „Balada”, cunoscut mai apoi ca Ansamblul de copii și tineri „Balada Bucovinei”, care a dat scenei folclorului românesc numeroși interpreți talentați.

Din anul 2002 maestrul George Sîrbu a înființat – având ca obiectiv promovarea și conservarea tradițiilor folclorice și religioase din Bucovina și Moldova – Fundația Culturală care-i poartă numele.

Spunea cândva Maestrul Sîrbu: “Am reușit să atragem în Bucovina oameni de calitate, personalități politice, împărați, regi. Un fel de legende ale timpului lor.”

Acum, iată, Maestrul George Sîrbu, împăcat cu sine și cu universul său miraculos, intră pentru totdeauna în legendă”.

Recent Posts

Stelele sunt de partea lor: Acestea sunt cele mai norocoase semne ale săptămânii

Stelele vor fi de partea lor: Acestea sunt cele mai norocoase semne ale săptămânii. Trei…

12 minute ago

Rețetă ușoară și rapida: Dovlecei marinați în ulei de măsline

Rețetă ușoară și rapida: Dovlecei marinați în ulei de măsline. Pentru a avea întotdeauna o…

43 de minute ago

Mii de studenți doresc o carieră în sistemul sanitar. Ce oportunități au

Mii de studenți doresc o carieră în sistemul sanitar. Universitatea de Medicina, Farmacie, Științe și Tehnologie…

59 de minute ago

Bilete de odihnă și tratament pentru seniori. De unde pot fi ridicate

Bilete de odihnă și tratament pentru seniori. Veste bună pentru pensionarii care doresc să beneficieze…

o oră ago

Anunț pentru cei care consumă produse lactate regulat! Ce au descoperit cercetătorii abia acum

Cei care consumă produse lactate regulat trebuie să știece au descoperit cercetătorii. Toată lumea știe…

2 ore ago

Anunțul care dă fiori românilor! Gheorghe Mărmureanu spune când un cutremur devastator va lovi România

Anunțul care dă fiori românilor! Gheorghe Mărmureanu spune când un cutremur devastator va lovi România…

2 ore ago

Citeste si: