Sari la conținut

Muzica populară românească în doliu. Problema de sănătatea care i-a adus sfârșitul

doliu
sursa foto arhiva doctorul zilei
doliu

Mariana Edulescu, una dintre cele mai iubite voci ale muzicii populare din România, a încetat din viață, lăsând în urma sa o mare durere în sufletele celor care au cunoscut-o și au ascultat-o de-a lungul anilor. Artista, care locuia la Constanța, a fost o prezență constantă și iubită de dobrogeni, fiind adoptată de comunitatea locală încă de la începuturile carierei sale muzicale.

Născută pe 15 aprilie 1957 în comuna Reghiu, județul Vrancea, Mariana Edulescu a avut o copilărie marcată de greutăți, crescând într-o familie care nu a reușit să rămână unită. Cu toate acestea, talentul său a fost rapid remarcat, iar primele aplauze le-a primit chiar la serbările școlare, încurajată de învățătoarea sa și de oamenii din jurul său. După terminarea școlii, Mariana a început să cânte la nunți și botezuri și s-a alăturat Ansamblului „Doina Vrancei” din Focșani, unde a avut șansa să învețe despre scenă și despre cum să câștige inimile publicului.

Ascensiunea în cariera muzicală

Un moment crucial în cariera sa a fost întâlnirea cu Ion Ghițulescu, un interpret de muzică populară care i-a oferit sprijinul necesar pentru a deveni solist profesionist la Ansamblul „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu. De atunci, cariera sa a cunoscut un parcurs ascendent, iar numele său de scenă, Mariana Edulescu, a devenit cunoscut în întreaga țară.

Sursă foto: Maria Edulescu Facebook

În anii 1978-1979, Mariana Edulescu a ajuns pe litoralul românesc și a decis să rămână la Constanța, locul unde și-a consolidat cariera și a devenit o iubită figură a comunității dobrogene. Publicul o cunoștea pentru melodiile sale populare, de pahar și voie bună, dar și pentru romanțele ce au ajuns să fie asociate cu numele ei. În cei peste 40 de ani de carieră, artista a lansat 5 albume și a cântat în fața a zeci de mii de oameni, lăsând în urma sa o moștenire muzicală de neprețuit.

Mariana Edulescu: Cântecele reprezintă stările sufletești din viața mea

Printre cele mai iubite melodii ale sale se numără „În gara de la Focșani”, o piesă încărcată de emoție, care reflectă o poveste personală de iubire și dor. Artista se mândrea cu familia sa, cu fiica și nepotul său, stabiliți la Londra, iar dorul față de ei a fost o temă constantă în viața sa.

„Toate cântecele îmi sunt dragi, pentru că ele reprezintă stările sufletești din viața mea, atunci când am râs sau am plâns. Așa cum, de altfel, orice om are un destin, o poveste, dar nu toată lumea le transpune în cântec. Facem asta doar noi, artiștii,” spunea ea într-un interviu acordat Radio Constanța.

Mariana Edulescu a fost o prezență frecventă în emisiunile de folclor de la Radio Constanța, iar melodiile ei vor continua să răsune în inimile celor care au iubit muzica populară. Regretata artistă lasă în urma sa o amintire vie și un gol imens în lumea muzicii populare din România. Dumnezeu să o odihnească în pace!

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel