Din cuprinsul articolului
Mușcătura de căpușă. Pe lângă faptul că este dureroasă, mușcătura de căpușă este și periculoasă, deoarece aceste insecte pot transmite boli grave precum boala Lyme sau encefalita transmitata de capuse.
Daca ai fost muscat de o căpușă, este important să acționezi rapid pentru a preveni infecțiile și alte complicații. Iată câteva pasi care pot fi urmați în cazul unei mușcături de căpușa:
Înlătură căpușa cât mai repede posibil, folosind o penseta sau o punga de plastic.
Asigura-te că extragi întreagă căpușa, inclusiv capul și proboscisul.
Daca experimentezi simptome precum roșeață, umflare, mâncărime sau febra după o mușcătură de căpușa, este important să consulți un medic pentru evaluare și tratament. Unele infecții transmise de căpușe pot necesita administrarea de antibiotice sau alte tratamente specifice. De asemenea, este recomandat să discuți cu medicul tău despre vaccinarea împotrivă encefalitei transmitate de căpușe, daca locuiești într-o zona cu risc crescut de infectare.
Principalele simptome ale bolilor transmise de căpușe sunt:
Nu toate persoanele prezinta însă aceste simptome, dar sunt cazuri în care persoana vă depista imediat căpușa atașată de piele sau este posibil că aceasta să nu fie sesizata timp de câteva săptămâni.
Odată observata căpușa pe o zona a corpului, vizita la spital devine obligatorie. Tratamentul cu antibiotic în scop profilactic vă fi sau nu recomandat de către medic, în funcție de tipul de căpușa care a provocat înțepătură.
Boala Lyme este o boala infecțioasă produsa de o bacterie numita Borrelia Burgdorferi. Se transmite la om prin mușcătură de căpușa. Aceasta boala are o multitudine de simptome fiind greu de diagonsticat și poate afecta întreg organismul, de aceea mai este numita și boala cu o mie de fete.
Simptome
Principalele simptome pot consta în prezenta stărilor febrile asemănătoare celor din gripa, oboseala accentuata, dureri de cap și stări de leșin, lipsa de energie, ganglioni umflați, dar și o erupție pe piele care pornește de la nivelul mușcăturii.
Este efectuat pentru a se stabili cauzele unor simptome precum: stări de oboseala acuta, febra, dureri musculare și ale articulațiilor, dureri de cap și înțepenirea gatului, dar și afecțiuni cerebrale și cardiace și stări de nervozitate.
Tratament
În prezent, nu exista niciun vaccin pentru prevenirea acestei boli. Tratamentul este alcătuit din antibiotice care vor fi administrate pe o perioada îndelungată de timp. Netratata, boala Lyme poate da naștere unor complicații grave la inima, articulații, dar și la sistemul nervos central.
Pericolul bolii Lyme apare daca aceasta căpușa a stat atașată pe piele intre 36 și 72 de ore, potrivit sfatulmedicului.ro.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…