Din cuprinsul articolului
Mihaela Bilic, nutritionist, a scris pe pagina sa de socializare un mesaj important despre muraturi, referindu-se la gogonele, castraveti, conopida, sau gogosari.
„De dragul siguranței alimentare am ajuns să renunțăm la noțiuni precum gust sau plăcere, așa că nu e de mirare că punem egal între termenul „fermentat” și „stricat”. Alimentele fermentate au, din oficiu, o conotație negativă, când ele ar trebui de fapt să fie lăudate, apreciate, căutate.
Vorbim cu admirație despre „hrana vie”, uitând că nu produsele vegetale sunt miracolul vieții, ci alimentele care chiar conțin bacterii vii, adică tot ce este fermentat: drojdia, produsele lactate și brânzeturile, murăturile, borșul, zeama de varză, berea etc. Există mucegai nobil care asigură maturarea mezelurilor și brânzeturilor, așa cum există colonii de bacterii esențiale în fermentarea laptelui, vinului, berii.
„Cea mai banală, naturală și românească formă de PRObiotice”
Fără bacteriile din mâncare nu putem avea un echilibru bacterian la nivel intestinal, deci nu putem fi sănătoși! Și câtă vreme avem în organism de 10 ori mai multe bacterii decât celule (2kg bacterii pentru un individ de 60kg), e obligatoriu să fim preocupați de starea lor de bine. Iar asta înseamnă să consumăm produse PRObiotice (cu fermenți vii) și PREbiotice (ce sunt hrană pentru bacteriile din organism).
Murăturile sunt cea mai banală, naturală și românească formă de PRObiotice, indiferent că vorbim de varză, gogonele, castraveți, gogoșari sau conopidă. Ideal e să fie în saramură, care are la bază fermentația lactică, deși găsim din ce în ce mai rar murături la butoi, așa cum se puneau pe vremuri în orice gospodărie.
Deci haideți să lăsăm ifosele deoparte și să redescoperim beneficiile alimentelor fermentate”, a scris Mihaela Bilic pe contul ei de Instagram.
Greșeala pe care o faci când prepari salata de vinete
Cu siguranță pare greu de crezut, însă salata de vinete se poate transforma într-o bombă calorică în cazul în care nu este preparată corect.
Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Instagram care sunt secretele pe care trebuie să le știți atunci când preparați salata de vinete.
Câte minute trebuie frecate vinetele
„Care e secretul pentru o salată de vinere reușită? Ei bine, sunt mai multe!
În primul rând, trebuie să coacem vinetele direct în flacără, apoi le curățăm și le lăsăm bine la scurs ca să iasă din ele toată zeama aceea care este iute.
Ulterior, le tocăm pe un tocător din lemn cu un cuțit de ceramică, ca să nu se oxideze și să nu se înegrească.
Și, surpriza! Adăugăm un gălbenuș de ou și puțin ulei, nu mai mult de un tur de castron, pentru că, dragii mei, calitatea și gustul unei salate de vinete vine din frecare! Adică folosim un bol adânc, un linguroi pe măsură, punem vinetele, gălbenușul și uleiul și frecăm cam 5 până la 10 minute.
Cu cât le frecăm mai mult, cu atât ele o să devină mai pufoase ca o spumă, pentru că maioneza se produce în timp ce frecăm.
Salată de vinete dietetică, sănătoasă și delicioasă
Deci nu e nevoie de mult ulei, culmea, și veți obține o salată de vinete dietetică, sănătoasă și delicioasă. Credeți-mă, încercați și vă veți convinge!
Rezultatul? Așa cum v-am promis! O salată de vinete albă, aerată ca o spumă și dietetică, pentru că am pus puțin ulei, iar asta înseamnă că are puține calorii.
Haideți să nu mai acoperim gustul legumelor cu prea mult ulei, pentru că este vară și avem nevoie să ne bucurăm de mâncărurile noastre tradiționale românești, în varianta reconfigurată.
Dacă transpirăm mestecând, sigur vom slăbi mâncând!
Și mai am un secret! Înlocuiți pâinea cu bucățele de ardei gras. În felul ăsta, gustul delicios este garantat și silueta neafectată!”, a explicat Mihaela Bilic.