Din cuprinsul articolului
Munții de gunoaie din Sectorul 1 au devenit un fenomen viral pe internet. Cel mai bogat sector din București, Sectorul 1, este, de săptămâni bune, îngropat în gunoaie.
Primarul Clotilde Armand le-a promis locuitorilor săi că de astăzi va începe o acțiune ”în forță” de strângere a deșeurilor de pe străzi.
Experții în boli infecțioase atrag atenția asupra faptului că deșeurile neridicate la timp pot duce la dezvoltarea unor microorganisme, care la rândul lor favorizează apariția unor afecțiuni grave.
În cele din urmă, dacă nu este rezolvată, întreaga situație ar putea degenera într-o epidemie, lucru deloc de dorit mai ales în contextul actualei pandemii. Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat, pentru care sunt bolile pe care le-ar putea dezvolta oamenii din cauza deșeurilor.
„Mâine (luni n.r.), începem o acţiune în forţă de strâns gunoiul stradal necontrolat din Sectorul 1 împreună cu echipele de la ADP…chiar dacă firma de salubrizare ne-a anunţat că ne dă în judecată pentru că facem asta (abia aştept să mă tragă cineva la răspundere pentru că fac curat). Am aşteptat destul şi am avut toată bunăvoinţa să ajungem la înţelegere legală. Pare că cineva nu vrea asta şi are alte interese. Să fie sănătoşi. Noi ne apucăm de treabă. Gata cu gluma”, a scris Clotilde Armand, într-un mesaj postat, duminică, pe Facebook.
Până să ajungem să discutăm de epidemie, există un risc pentru partea de boli infecțioase. În acest caz este clar că sunt, din păcate, multe microorganisme care se pot transmite plecând exact de la aceste deșeuri.
Dacă se perpetuează pe o perioadă mai lungă de timp, riscul de infectare și îmbolnăvire crește. Dacă numărul celor care se infectează cu un anumit microorganism este crescut, sigur că se poate ajunge și la epidemie.”, a declarat doctorul Adrian Marinescu, medic primar al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.
”Nu aș gândi lucrurile ca pe un capăt de țară, le-aș gândi, mai degrabă, ca pe un avertisment. În acest caz, sunt multe boli care se pot transmite. Acolo unde sunt gunoaie există diverse rozătoare care pot transmite și ele la rândul lor, spre exemplu leptospiroză, rabie. De aemenea, sunt foarte multe toxiinfecții alimentare care pot să apară plecând de la deșeuri. Este clar că lucrurile se propagă indirect. Mai ales dacă ar fi fost cald afară, cu atât mai mult lucrurile ar fi putut să se complice.”, a mai precizat Adrian Marinescu.
Pentru a se reduce riscul de îmbolnăvire, medicul ne recomandă să evităm aceste zone
Adrian Marinescu, medic infecționist, a mai completat: ”Dacă ne gândim la lucruri pe care să le facă cetățenii, în primul rând ar trebui să stea la distanță cât mai mare, doar că este greu de realizat pentru cei care locuiesc acolo. Nu există o altă soluție decât să respecte regulile de igienă: păstrarea mâinilor curate, iar faptul că oamenii poartă oricum mască i-ar proteja și în această situație.”
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…