De la stresul termenelor limită până la poziţia greşită în care stăm pe scaun, munca la birou ne predispune la numeroase probleme de sănătate.
1. Statul pe scaun în cea mai mare parte a zilei poate să ne scurteze viaţa. Statul pe scaun are o multitudine de efecte negative asupra sănătăţii. Pe lângă durerile constante de spate, umeri sau picioare, favorizează apariţia obezităţii, a diabetului, a bolilor de inimă şi a afecţiunilor muscularo-scheletice. Totuşi, meseriile a 86% dintre americani necesită statul pe scaun întreaga zi de muncă. Cei care sunt nevoiţi să stea jos o zi întreagă sunt sfătuiţi să-şi aleagă un scaun confortabil, care susţine poziţia corectă a corpului. Statul gârbovit la birou o zi întreagă poate să provoace artrită sau bursită, pe termen lung.
2. Întâlnirile motivaţionale pot deprima angajaţii. Uneori, angajatorii organizează activităţi de tip team-building sau întâlniri motivaţionale, care să ridice moralul angajaţilor. Studiile arată însă că, prin constrângerea acestora să se simtă fericiţi fără un motiv exact, angajaţii vor realiza cât de nefericiţi sunt de fapt şi vor fi mai deprimaţi decât erau înainte de întâlnirile motivaţionale.
3. Aerul recirculat ne afectează plămânii. Aerul din interiorul clădirilor de birouri poate fi de până la 100 de ori mai dăunător decât cel din exterior. Tot felul de gaze, substanţe chimice, particule de mucegai, azbest şi emisii toxice ale aerului condiţionat sunt recirculate prin sistemele de ventilaţie ale clădirilor.
4. Imprimantele şi fotocopiatoarele pot cauza boli de plămâni. Fotocopiatoarele pot să emită ozon dacă nu sunt curăţate periodic şi dacă nu le sunt înlocuite filtrele, provocând iritaţii şi dureri în piept, chiar şi în cantităţi foarte mici. Imprimantele pot provoca boli de plămâni din cauza particulelor de toner, care pot să fie inhalate şi care pot ajunge relativ uşor în fluxul sanguin.
5. Munca timp de mai mult de 10 ore pe zi poate să provoace un atac de cord. Cercetările realizate în Europa au arătat că persoanele care lucrează zece sau mai multe ore pe zi sunt predispuse unui risc de a se îmbolnăvi de boli cardiace cu 60% mai mare decât restul participanţilor la studiu.
6. Ecranul computerului afectează vederea. Chiar dacă ecranele calculatoarelor nu emit radiaţii, efortul pe care îl depunem pentru a urmări informaţiile timp de mai multe ore fără oprire are un efect negativ asupra vederii şi cauzează migrene. Deşi multe dintre efecte sunt temporare, riscul este unul serios şi nu trebuie neglijat.
7. Expunerea îndelungată la prea multă lumină creşte nivelul de stres, oboseala şi tensiunea arterială. Supra-iluminarea provoacă mai multe probleme decât nişte simple dureri de cap. Expunerea pentru perioade lungi la prea multă lumină, la fel ca şi statul prea mult timp în întuneric, cauzează oboseală, stres, creşte tensiunea şi favorizează apariţia anumitor tipuri de cancer.
8. Tastaturile murdare sunt periculoase. Tastaturile murdare sunt focare importante de infecţie. Oamenii de ştiinţă au descoperit că, în unele cazuri, acestea au de până la cinci ori mai multe bacterii decât toaletele şi pot prezenta chiar urme de E. Coli sau bacterii coliforme, ambele asociate cu toxiinfecţiile alimentare, sau stafilococi.
9. Scrisul la tastatură favorizează dezvoltarea sindromului de tunel carpian. Folosirea excesivă a tastaturii pe perioade îndelungate favorizează apariţia sindromului de tunel carpian, care provoacă dureri ale încheieturilor şi, în cazuri mai grave, ale braţelor. Uneori, acest sindrom poate să cauzeze afecţiuni permanente.
10. Ţinerea mouse-ului în acelaşi loc creşte riscul afecţiunilor cauzate de solicitări repetitive. Acest tip de leziuni apar atunci când tendoanele sunt supuse la efort prea mare pentru mai mult timp decât ar trebui. Acestea pot fi cauzate de mişcări repetitive, de menţinerea unor poziţii incomode timp de mai mult timp sau de apăsarea prelungită cu mâna pe suprafeţe tari.
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…
Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta. Indemnizația socială minimă…
Suedia și Norvegia, două dintre cele mai avansate țări digital, au surprins recent anunțând că…
Agențiile de sănătate avertizează, în legătură cu o posibilă pandemie: peste 1.000 de morți și…
Prognoza meteo completă. În zilele următoare, România va resimți o răcire bruscă a vremii, temperaturile…