Categories: Ştiri sănătate

Mulți oameni iau antibiotice fără să aibă nevoie și se expun unui risc major să dezvolte cele mai periculoase bacterii

Mulți dintre pacienții care primesc antibiotice au de fapt nevoie de odihnă pentru că afecțiunile lor s-ar ameliora de la sine, avertizează agenția guvernamentală britanică Public Health England (PHE)

Dana Lascu

Prescrierea nenecesară de antibiotice cauzează apariția infecțiilor rezistente care provoacă, potrivit datelor statistice, moartea a aproximativ 5.000 de persoane anual, doar în Marea Britanie. Din același motiv, patru din zece cazuri de infecții cu E.coli în sistemul circulator nu mai pot fi tratate cu antibioticele uzuale, arată o analiză a PHE publicată de bbc.com și Agerpres.

Mai multe victime decât cancerul

Conform estimărilor, până în 2050, infecțiile rezistente la medicamente ar putea face mai multe victime decât cancerul.

Tratamentul cu antibiotice este vital în cazuri de sepsis, pneumonie, meningită bacteriană și alte infecții severe, însă antibioticele nu sunt esențiale pentru toate afecțiunile.

Spre exemplu, tusea sau bronșita se ameliorează de la sine în aproximativ trei săptămâni, iar antibioticele nu reduc perioada de vindecare decât cu una sau două zile, atrag atenția specialiștii PHE .

„De cele mai multe ori, nu avem nevoie de antibiotice pentru afecțiunile comune. (…) ‘Cei mai mulți dintre noi sunt afectați, din când în când de infecții, și ne recuperăm grație sistemului nostru imunitar”, a declarat Paul Cosford, director medical în cadrul PHE, pentru BBC.

Doar la recomandarea medicului

El atrage atenția și asupra faptului că antibioticele trebuie luate doar la recomandarea medicului. „Dacă luăm antibiotice atunci când nu este necesar, atunci probabilitatea ca antibioticul să nu-și facă efectul la următoare infecție crește”, a adăugat Paul Cosford.

Bacteriile se adaptează la atacurile cu antibiotice

Săptămâna trecută în Marea Britanie a fost lansată campania „Keep Antibiotics Working” („Lasă antibioticele să-și facă efectul”), care informează pacienții cu privire la durata obișnuită de vindecare a unei afecțiuni și la semnele de îngrijorare ale afecțiunilor severe. Unul dintre mesajele campaniei atrage atenția că bacteriile sunt deosebit de adaptabile și, odată atacate cu antibiotice, găsesc modalități de supraviețuire devenit rezistente la acestea. Din acest motiv, Sally Davies, ministrul sănătății din Marea Britanie, a avertizat că există riscul declanșării unei „apocalipse post-antibiotice”.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

7 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

9 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

10 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: