Sari la conținut

Mulți adulți au potasiul scăzut fără să știe. Apar crampe musculare, aritmii și probleme de respirație

picioare
Sursă foto: pixabay

Potasiu scăzut sau deficit de potasiu apare atunci când nivelul de potasiu din sânge este sub 3,5 mmol pe litru. În comunitatea medicală, este cunoscută sub numele de hipokaliemie.

Potasiul este un mineral esențial care are multe roluri în organism. De exemplu, ajută la reglarea contracțiilor musculare, la menținerea funcției nervoase sănătoase și la reglarea echilibrului fluidelor.

În ciuda importanței sale, se estimează că majoritatea adulților nu își iau doza zilnică necesară. Acest lucru se datorează probabil dietei în stil occidental, care favorizează alimentele procesate în detrimentul alimentelor vegetale care sunt bogate în potasiu – cum ar fi fructele, legumele, fasolea și nucile.

Totuși, hipokaliemia este rareori cauzată doar de deficiența alimentară. Poate fi cauzată de o serie de factori, printre care:

  • pierderi de lichide
  • malnutriție
  • şoc
  • utilizarea anumitor medicamente
  • unele afecțiuni medicale, cum ar fi insuficiența renală

Cauzele deficitului de potasiu

Deși, în general, este rar să apară deficiență de potasiu, anumite boli sau alți factori o pot provoca, inclusiv:

  • Diaree cronică. Acest lucru poate fi cauzat de utilizarea excesivă a diureticelor sau laxativelor, bolii intestinului iritabil sau infecții.
  • Anumite medicamente. Acestea pot include beta 2-agonişti, teofilină, insulină, diuretice, corticosteroizi şi antimicrobiene.
  • Tulburari de alimentatie. Acestea includ anorexia nervoasă, purjarea sau abuzul de laxative sau malnutriție
  • Sindromul Cushing
  • Hiperaldosteronism. Această afecțiune este caracterizată de excesul de aldosteron, un hormon steroid, în sânge.
  • Insuficiență renală
  • Tulburări ale rinichilor. Acestea includ sindromul Bartter, sindromul Gitelman și sindromul Fanconi.
  • Hipomagnezemie – niveluri scăzute de magneziu.
  • Sindromul de realimentare
  • Transpirație excesivă

Necesarul de potasiu

Tabelul de mai jos prezintă recomandări specificepentru diferite grupe de vârstă:

 

Vârstă Bărbat  Femeie
0-6 luni 400 mg / zi 400 mg / zi
7-12 luni 860 mg / zi  860 mg / zi
1–3 ani 2.000 mg / zi 2.000 mg / zi
4-8 ani  2.300 mg / zi  2.300 mg / zi
9–13 ani  2.500 mg / zi 2.300 mg / zi
14–18 ani 3.000 mg / zi 2.300 mg / zi
19+ ani 3.400 mg / zi 2.600 mg / zi

Aportul adecvat în timpul sarcinii este de 2.900 mg și de 2.800 mg în timpul alăptării sau alăptării.

Ce simptome apar în caz de potasiu scăzut

Slăbiciune musculară și crampe

Crampele musculare sunt contracții bruște, necontrolate ale mușchilor. Ele pot apărea atunci când nivelurile de potasiu din sânge sunt scăzute.

În interiorul mușchilor scheletici, potasiul ajută la transmiterea semnalelor din creier pentru a stimula contracțiile. De asemenea, ajută la încetarea acestor contracții, părăsind celulele musculare. Când nivelurile de potasiu din sânge sunt scăzute, creierul nu poate transmite aceste semnale la fel de eficient.

Acest lucru duce la contracții mai prelungite și se crede că contribuie la apariția crampelor musculare. Este puțin probabil să apară crampe în cazul hipokaliemiei ușoare sau moderate, dar pot apărea înh caz de hipokaliemie severă mai mică de 2,5 mmol/L de potasiu.

În cazuri rare, hipokaliemia severă poate provoca și rabdomioliză. Aceasta este o afecțiune medicală periculoasă care implică degradarea țesutului muscular care eliberează proteine dăunătoare în sânge, ceea ce poate duce la deteriorarea organelor.

În cele mai multe cazuri, slăbiciunea musculară semnificativă apare din cauza hipokaliemiei severe, deși uneori poate apărea și în debutul acut al hipokaliemiei ușoare sau moderate.

Bătăi anormale ale inimii – aritmii

Potasiul joacă, de asemenea, un rol vital în menținerea contracțiilor sănătoase ale mușchilor inimii.

Acest lucru se datorează faptului că fluxul de potasiu în și din celulele inimii ajută la reglarea bătăilor inimii. Nivelurile scăzute de potasiu din sânge pot modifica acest flux, ducând la ritmuri anormale ale inimii cunoscute sub numele de aritmie cardiacă.

Aritmiile cardiace pot fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni cardiace grave. Dacă observați orice modificări anormale ale ritmului cardiac, solicitați imediat asistență medicală.

Probleme digestive

În timp ce problemele digestive au multe cauze, ele pot apărea din cauza hipokaliemiei severe.

Potasiul ajută la transmiterea semnalelor de la creier către mușchii localizați în sistemul digestiv cunoscut sub numele de mușchi neted. Aceste semnale stimulează contracțiile care ajută sistemul digestiv să propulseze alimentele, astfel încât să poată fi digerate.

În cazul unor niveluri scăzute de potasiu, contracțiile sistemului digestiv pot deveni mai slabe și pot încetini mișcarea alimentelor. Acest lucru ar putea provoca probleme digestive, cum ar fi balonarea și constipația.

În special, constipația este asociată cel mai mult cu hipokaliemia severă

Dificultăți de respirație

O deficiență severă de potasiu poate provoca dificultăți de respirație.

Respirația necesită mușchi multipli, în special diafragma, pentru a ajuta plămânii să inspire și să expire aer.

Când nivelurile de potasiu din sânge sunt foarte scăzute, plămânii s-ar putea să nu se extindă și să nu se contracte în mod corespunzător, ceea ce duce la dificultăți de respirație.

Deficiența severă de potasiu poate chiar opri plămânii să funcționeze, ceea ce este fatal.

Un studiu a descoperit că persoanele cu niveluri scăzute sau ridicate de potasiu în sânge – numite hipokaliemie și, respectiv, hiperkaliemie – au un risc semnificativ mai mare de insuficiență respiratorie în spital și necesitatea unui ventilator în comparație cu persoanele cu niveluri sănătoase de potasiu.

Furnicături și amorțeli

Deși mai frecvent la persoanele cu potasiu ridicat sau hiperkaliemie, cei cu deficit de potasiu pot prezenta, de asemenea, furnicături persistente și amorțeală.

Aceasta este cunoscută sub numele de parestezie și apare de obicei în mâini, brațe și picioare.

Potasiul este important pentru funcționarea sănătoasă a nervilor. Nivelurile scăzute din sânge pot slăbi semnalele nervoase și pot duce la furnicături și amorțeală.

Poliurie (urinat frecvent)

Rinichii sunt responsabili pentru echilibrarea nivelurilor de fluide și electroliți din organism și de eliminarea oricăror deșeuri prin urină.

Nivelurile scăzute de potasiu pot afecta capacitatea rinichilor de a concentra urina și de a echilibra nivelul electroliților din sânge, ceea ce duce la creșterea urinării. De asemenea, puteți observa o creștere a setei, cunoscută sub numele de polidipsie.

Urinarea excesivă poate duce la scăderea nivelului de potasiu. Prin urmare, este important să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății dacă observați o schimbare bruscă a frecvenței cu care urinați.

Tensiune arterială crescută

A avea echilibrul perfect de electroliți este important pentru menținerea tensiunii arteriale sănătoase.

S-ar putea să știți că consumul prea mare de sodiu poate crește tensiunea arterială la unele persoane. Cu toate acestea, puțini oameni știu că prea puțin potasiu în dietă poate avea același efect.

Potasiul ajută rinichii să scape de excesul de sodiu prin urină. Dacă nu există suficient potasiu în sânge, rinichii reabsorb sodiul înapoi în fluxul sanguin, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale în timp.

Acest lucru apare cel mai adesea la un aport alimentar scăzut de potasiu – și în special la hipokaliemie.

Dacă aveți hipertensiune arterială, cel mai bine este să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății despre monitorizare și tratament.

Surse alimentare de postasiu

Potasiul este prezent în multe alimente pe bază de plante, dar procesarea reduce nivelurile acestui nutrient. Oricine are o dietă bogată în alimente procesate poate avea un aport scăzut de potasiu.

Multe alimente procesate au, de asemenea, un conținut ridicat de sodiu, astfel încât o persoană cu o alimentație foarte procesată poate avea nevoie să își mărească aportul de potasiu.

În general, fructele uscate și leguminoasele sunt surse bune de potasiu. Tabelul de mai jos prezintă cantități specifice pentru diferite alimente.

 

Tipul alimentului Cantitatea de potasiu (mg)  Procentul din DZR
O jumătate de ceașcă (65 g) de caise uscate 1.101 mg   23%
1 ceașcă (230 g) de linte gătită  731 mg  16%
O jumătate de ceașcă (65 g) de prune uscate  699 mg  15%
1 ceașcă (230 g) de piure de castane 644 mg  14%
Un cartof copt mediu 610 mg  13%
1 ceașcă (230 g) de fasole boabe  607 mg  13%
1 ceașcă de suc de portocale 496 mg  11%
O jumătate de ceașcă (65 g) de boabe de soia fierte 443 mg  9%
O banană medie 422 mg  9%
1 ceașcă de lapte 366 mg  8%

Suplimente de postasiu

În majoritatea cazurilor, o dietă sănătoasă asigură suficient potasiu, mai ales dacă dieta este săracă în sodiu.

Uneori, medicul poate recomanda suplimente. Există unele dovezi că acestea pot ajuta la:

  • gestionarea tensiunii arteriale,
  • prevenirea accidentului vascular cerebral,
  • prevenirea pietrelor la rinichi,
  • creșterea densității oaselor,
  • gestionarea nivelului glicemiei.

Cu toate acestea, confirmarea faptului că suplimentele de potasiu poate ajuta la tratarea sau prevenirea acestor probleme de sănătate va necesita mai multe cercetări.

Întrebați medicul nainte de a utiliza suplimente de potasiu. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care au boli de rinichi sau care iau și alte medicamente.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel