Motivul pentru care lucrul la birou cauzează diabet

Dacă ai un job care te ţine în faţa calculatorului ore întregi, ai un risc crescut de a face diabet, conform unui nou studiu al Universităţii din Kansas.

Motivul: statul pe scaun o perioadă îndelungată poate avea un impact major asupra stării de sănătate, ducând la apariţia unor boli cronice precum diabetul, cancerul şi bolile cardiovasculare.

Cercetarea a inclus aproximativ 60.000 de bărbaţi cu vârste între 45 şi 65 de ani care au fost întrebaţi câte ore pe zi stau pe scaun.

Bărbaţii au fost apoi grupaţi în funcţie de timpul pe care îl petrec stând jos astfel: în primul grup erau cei care stăteau jos mai puţin de 4 ore, în al doilea grup, cei care stăteau jos între 4 şi 6 ore, în al treilea cei care stateau pe scaun între 6 şi ore şi în ultimul grup cei care stăteau jos mai mult de 8 ore pe zi.

După numai patru ore de stat jos, corpul începe să transmită semnale nocive, iar genele care reglează cantitatea de glucoză şi grăsimi din organism se opresc din activitate. La 8 ore petrecute pe scaun, riscul se dublează.

,Când nu facem mişcare, insulina nu mai este suficientă pentru a transporta glucoza la fiecare celulă, pe lângă asta, mecanismul transportor se activează doar atunci când ne mişcăm, de aceea prin mişcare şi alimentaţie corectă putem să prevenim apariţia diabetului de tip II sau să-l ţinem în frâu fără să avem nevoie de medicaţie”, ne-a explicat expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Dacă sunteţi la birou şi trebuie neapărat să staţi în faţa calculatorului, este important să vă menţineţi hidrataţi şi măcar la câteva ore să vă ridicaţi de pe scaun, de exemplu când vorbiţi la telefon. Făcând o scurtă plimbare în pauza de prânz sau urcând pe scări, în loc să folosiţi liftul, vă puteţi asigura un nivel sănătos de activitate fizică, inclusiv în timpul orelor de program.

 ,,Nu este nevoie să mergem la sală, dar la fiecare oră ar trebui să ne ridicăm de pe scaun şi să facem măcar câţiva paşi. Când mergem la muncă, un motiv pentru a face exerciţiu fizic ar fi, de exemplu, să parcăm maşina mai departe, să folosim scările în locul liftului sau a scărilor rulante”, este sfatul expertului Gheorghe Mencinicopschi.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

11 minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

41 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: