Motivul pentru care ciocolata este cea mai bună hrană pentru creier

Aşa cum ştim cu toţii, ciocolata conţine substanţe care provoacă plăcere şi îmbunătăţesc starea de spirit, iar mai multe cercetări au arătat că acest desert este bogat în antioxidanţi şi are proprietăţi benefice pentru creier.

Mai multe studii recente au oferit dovezi în favoarea ipotezei că anumiţi compuşi din ciocolată, flavanolii, acţionează pentru a proteja neuronii împotriva degenerării şi a demenţei. Cea mai recentă cercetare confirmă că polifenolii, o clasă de compuşi de include flavanolii, au proprietăţi antioxidante, oamenii de ştiinţă reuşind să elucideze mecanismul prin care aceşti compuşi acţionează pentru a proteja creierul la nivel celular.

Cercetătorii conduşi de Annamaria Cimini de la Universitatea L’Aquila din Italia au conceput modele celulare ale afecţiunii Alzheimer şi le-au tratat cu plăcile Aß şi cu peptidele Aß, acestea fiind asociate neurodegenerării. Apoi, cercetătorii au aplicat polifenoli din cacao asupra acestor celule, descoperind că aceştia provoacă producerea de BDNF (Brain-derived neurotrophic factor), o substanţă ce promovează dezvoltarea neuronală şi care acţionează împotriva decesului celular provocat de stresul oxidativ.

„Studiile noastre indică pentru prima dată că aceşti polifenoli din cacao nu acţionează doar ca anti-oxidant, ci şi că activează producerea de BDNF, acţionând astfel împotriva decesului neuronal”, a declarat Cimini.

Rezultatele publicate în Journal of Cellular Biochemistry par să confirme că flavanolii din ciocolată pot proteja creierul de neurodegenerare.

Deoarece experimentele au fost efectuate pe celule umane izolate, este neclar câtă cacao este necesară pentru a beneficia de efectele benefice pentru creier. Creierul nu este singurul organ al corpului care beneficiază de pe urma consumului de cacao: alte studii arată că aceasta ajută la eliminarea tusei persisente şi duce totodată la reducerea riscului de atac de cord şi de accident vascular. 

Cercetătorii atrag atenţia şi asupra unui efect secundar nedorit: cacaua stimulează şi enkefalina, o substanţă opiacee din creier care stimulează supraconsumul. Acest lucru explică de ce acest mecanism de protejare a creierului – consumul de ciocolată – provoacă dependenţă.

Recent Posts

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

16 minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

26 de minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

46 de minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

o oră ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Citeste si: