Sari la conținut

Motivul nebănuit care te face să te îngrași. Iată ce eviți

Grăsimea abdominală este un factor de risc pentru foarte multe afecțiuni ale organismului. Aceasta crește riscul unor boli precum diabetul și afecțiunile cardiovasculare și digestive.

Pentru a evita riscurile asociate este necesar să știi cum să mănânci sănătos. Iată câteva motive care te-ar putea îngrășa fără să realizezi și ce alimente ne pun, de fapt, la risc.

De ce te îngrași, de fapt?

Mihaela Bilic, nutriționist, a vorbit în podcastu-ul lui Mihai Morar, „Fain și Simplu”, despre grăsimea excesivă și motivele pentru care se depune.

Organismul e foarte interesant. E atât de performant construit, încât ceea ce numim noi nesănătos, că aici avem o problemă cu definiția. Deci noi avem prejudecăți, ne-a ajutat și medicina să zic așa, în anii 1970 au fost acuzate grăsimile de tot ceea ce e mai rău. Dar acolo a fost o conspirație în spate!

După 50 de ani, acum se vorbește de faptul că industria zahărului a plătit grav pentru studiile alea, ca să nu iasă zahărul vinovat. Pe bune! Aici nu mai e mister!

Când au acuzat grăsimile, abia atunci a început lumea să se îngrașe, pentru că toată lumea a fugit de grăsime, care are 9 kalorii pe gram și s-au dus spre făinoase și spre zahăr, care au 4 kalorii pe gram, dar care îngrașă mai mult decât kaloriile pe care le conțin.”, a declarat Mihaela Bilic, în podcast-ul lui Mihai Morar, „Fain și Simplu”.

Din ce motiv zaharurile îngrașă mai mult decât grăsimile?

Pentru că din zahăr și făinoase putem face grăsime în momentul în care ele ajung în sistem, apare hormonul numit insulină. Și pe asta s-a bazat tot ceea ce au însemnat faimoasele cure de slăbire proteice. Ce și-au dat seama medicii? Că în momentul în care noi nu avem hormonul numit insulină în sânge, organismul nu poate face grăsime.

Foarte interesant! Chiar dacă ăi dai grăsime pură, proteine, el are nevoie de acest hormon, singurul capabil să ia kalorii din sânge și să le transforme în depozite de grăsime. E un paradox aici! Și putem să-l păcălim pe metabolism!”, a completat ea.

Dieta Low Carb, benefică

„Înseamnă să mănânci foarte puțini carbohidrați, zahăr dacă se poate deloc, dar și amidonul redus drastic. E foarte logic! Organismul nostru are un nivel glicemic… noi dacă mâncăm grăsime și proteine, ficatul știe să facă din ele glucoză, pentru că noi nu putem funcționa decât cu glocoză. Atâta vreme cât glicemia noastră rămâne cvasi-constantă, glicemia nu apare în circulație.

E suficient să ai muștar în care să fie pus zahăr, organismul a perceput, glicemia s-a dus în tavan. În momentul în care glicemia a crescut, vine insulina și zice: Sunt aici, prieteni! Să facem grăsime!”, explică Mihaela Bilic, nutriționist, în cadrul podcast-ului.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel