Din cuprinsul articolului
Greutatea excesivă este o problemă de ordin estetic pentru foarte multe persoane. Cu toate acestea, experții avertizează că obezitatea nu afectează numai acest aspect.
Obezitatea este o problemă gravă pentru organism. Greutatea excesivă este un factor de risc care poate duce la declanșarea multor probleme severe de sănătate, precum probleme cardiovasculare, diabet, cancer și nu numai.
Consumul excesiv de alimente duce, adesea, la acumularea kilogramelor. Dar care sunt factorii care ne fac să mâncăm mai mult decât avem nevoie?
Mâncatul pe fond emoțional poate fi un factor decisiv. Multe persoane mănâncă pentru a umple un gol emoțional, pentru a gestiona trăiri negative.
De asemenea, experții susțin că motivul poate fi chiar mai surprinzător. Persoanele care au o greutate excesivă nu mai simt gustul mâncării la fel de intens, ceea ce îi determină să consume și mai multe alimente.
Astfel, greutatea excesivă poate fi chiar motivul pentru care continuăm să luăm în greutate, fiind un cerc vicios.
Mihaela Bilic, nutriționist, explică în detaliu cum putem depista acest risc.
„Excesul de kilograme taie gustul la mâncare.
Obezitatea a devenit o amenințare la nivel mondial, în curând mai mult de jumătate din populația occidentală va avea un surplus de kilograme.
Excesul ponderal nu este doar o problemă de imagine, ci o boală cronică care strică grav sănătatea. Obezitatea vine la pachet cu hipertensiune și boli cardiovasculare, diabet, risc de cancer, dureri articulare, colesterol crescut, fertilitate redusă, calculi biliari, reflux esofagian. Și lucrurile nu se opresc aici.
Un studiu recent arată că 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor. Excesul de grăsime reduce considerabil numărul de papile gustative prezente pe limbă și duce la scăderea capacității gustative. Efectul? Cu cat simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult. Și ne îngrășăm mai tare!Autorii studiului au comparat 2 grupuri de șoricei: unul hrănit cu alimente obișnuite, cu aport moderat de calorii, iar altul hrănit cu produse ultra procesate și concentrate caloric, bogate în zahăr, sare și grăsimi. După 8 săptămâni de tratament, cercetătorii au constatat un exces de greutate alarmant în grupul hrănit cu produse obezogene. Concomitent s-a observat o scădere cu 25% a numărului de papile gustative de pe limbă.
Această scădere nu a fost cauzată de tipul de alimente consumat, ci este un efect secundar al prezenței de grăsime corporală în exces. Mecanismul care stă la baza acestui fenomen este inflamația provocată de celulele adipoase. Țesutul gras produce citokine pro inflamatorii care determină un dezechilibru în funcționarea și înnoirea papilelor gustative. Vestea bună? Efectul dispare prin slăbit! Mâncarea va fi mai gustoasă și ne săturăm cu o cantitate mai mică dacă scăpăm de excesul de grăsime din organism.
Scăderea capacității gustative are consecințe mai complexe decât credem. Dacă mâncarea nu ne produce satisfacție vom căuta inconștient alimente cu gust intens, care conțin multă grăsime, zahăr și sare. Riscăm să devenim dependenți de produse ambalate și ultra procesate, bogate în potențiatori de gust și concentrate în calorii. Luați în serios kilogramele în plus și scăpați de ele cat mai rapid, odată ce s-au instalat e mai greu de slăbit. Obezitatea ne afectează grav sănătatea și, din cauza ei, riscăm să pierdem gustul vieții!”, a explicat Mihaela Bilic, nutriționist, pe o rețea de socializare.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…