Sari la conținut

Motivul neașteptat pentru care femeile nu mai au chef de sex?

Substanţele chimice din materialele plastice cu care avem de-a face zi de zi pot afecta libidoul femeilor, diminuându-le interesul faţă de sex.

Deşi există mulţi factori care pot reduce interesul femeilor faţă de sex, uun nou studiu scoate la iveală rolul unui factor extrem de des întâlnit în viaţa modernă: materialele plastice. Pardoselile din PVC, perdelele de duş din material plastic, piesele de plastic din interiorul maşinii, chiar şi alimentele procesate şi multe alte produse prezente în existenţa cotidiană a oamenilor conţin ftalaţi – aditivi adăugaţi în plastic pentru a-I face mai uşor modelabil -, iar ftalaţii pot afecta negativ interesul femeilor faţă de sex, arată un studiu recent.

Particulele fine de ftalaţi pătrund în organism prin inhalare sau înghiţire, iar experţii OMS spun că ele au efecte severe asupra sănătăţii. Studii anterioare descoperiseră corelaţii între prezenţa ftalaţilor şi riscul de astm şi diabet, iar alte cercetări sugerează că aceste substanţe au un efect feminizant asupra creierului bebeluşilor de sex masculin.

Cele mai noi cercetări, realizate de specialişti de la University of Rochester, SUA, şi prezentate la conferinţa anuală a American Society for Reproductive Medicine, sugerează că ftalaţii au nu numai efecte fiziologice, ci şi psihologice.

Cercetătorii au măsurat nivelul de ftalaţi în urină la 360 de femei gravide cu vârste de 20-29 de ani şi 30-39 de ani. Femeile au fost, de asemenea, întrebate cât de des au manifestat lipsă de interes faţă de sex în lunile anterioare sarcinii.

În cazul femeilor cu cele mai înalte concentraţii de ftalaţi în corp, era de 2,5 ori mai probabil ca ele să spună că erau  adesea neinteresate de sex, comparativ cu femeile care aveau cele mai scăzute niveluri de ftalaţi.

Cercetătorii cred că ftalaţii interferă cu producţia de hormoni sexuali – estrogen şi testosteron; amândoi aceşti hormoni  sunt implicaţi în libidoul feminin.

Cel mai îngrijorător este faptul că oamenii sunt expuşi zi de zi la aceste substanţe chimice; hrana însăşi este o sursă importantă de ftalaţi, aceştia fiind prezenţi în alimentele procesate şi cele care au un volum mare de ambalaj. Se crede că ftalaţii din alimente provin din echipamentele de prelucrare – care conţin şi componente din material plastic – şi din ambalaje.

Ce recomandă specialiştii pentru a diminua expunerea la ftalaţi?

  • să mâncăm mai puţine alimente procesate şi să cumpărăm, pe cât posibil, alimente proaspete, neambalate.
  • să folosim pentru podele parchet de lemn, natural, în loc de pardoseli de material plastic.
  • să înlocuim perdelele de duş din plastic cu cabine de duş cu pereţi de sticlă.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel