Sari la conținut

Motivul ascuns al durerilor de spate. Este una dintre cele mai neplăcute boli care pot apărea, “ca din senin”

Cauze ale durerii de spate la tineri. Apare cel mai frecvent la bărbați, mai ales tineri, și este una dintre cele mai neplăcute afecțiuni care pot apărea, “ca din senin” la un bărbat sănătos.

Chistul pilonidal se formează de-a lungul coccisului (noadei) și arată ca un mic “buzunar” anormal în piele. Este compus din deșeuri ale pielii și ale părului. Aceste chisturi pilonidale apar mai frecvent la bărbați decât la femei cu vârste între 16-25 ani. Principalele simptome sunt febra, dureri în partea de jos a coloanei vertebrale.

Chisturile pilonidale apar, de obicei, atunci când părul perforează pielea și este încorporat în derm. Este de cele mai multe ori “descoperit” când se infectează și formează un abces, adesea extrem de dureros. Chistul poate fi drenat printr-o incizie mică sau îndepărtat chirurgical.  chistul-pilonidal

Cauze și simptome

Episodul de acutizare dureros și neplăcut are tendința de a se repeta dacă se mențin condițiile favorizante, cum ar fi statul în șezut pentru perioade mai lungi de timp, că în cazul șoferilor profesioniști, sau la cei care lucrează într-un mediu hipertermic și transpiră mult. Anumiți factori favorizează dezvoltarea de chisturi pilonidale, cum ar fi greutatea în exces, sedentarismul, ocupația care necesită ședere prelungită, dar și părul de pe corp în exces ori o constituție a firului de păr mai rigidă sau grosieră.

Dacă un chist pilonidal infectat cronic nu este tratat în mod corespunzător, există un risc ușor crescut de a dezvoltă un tip de cancer de piele numit carcinom cu celule scuamoase.

Atunci când este infectat, un chist pilonidal devine dureros și se mărește, transformadu-se într-un abces. Pielea se înroșește iar din abces începe să curgă puroi, cu un miros puternic și neplăcut.

Este esențial să nu încercați să tratați singur această leziune prin tentative de evacuare a conținutului ci să mergeți de urgență la medic.

Cauza exactă a chisturilor pilonidale nu este clară. Dar cele mai multe chisturi pilonidale păr a fi cauzate de smocuri de fire de păr mai dure, care penetrează pielea. Frecarea din zonă și presiunea locală, imbrăcămintea stramtă, mersul pe bicicletă, perioade lungi de stat pe scaun sau factori similari presează părul din zonă  înapoi în piele. Că răspuns la acesta pe care îl percepe că pe un corp străin, organismul creează un chist în jurul lui.

Această explicație pare plauzibilă și se explică și în cazurile mai rare de chisturi pilonidale care apar în alte părti ale corpului, decât în apropierea coccisului. De exemplu, frizerii de câini, cai și alte animale pot dezvolta chisturi pilonidale în pielea dintre degete.

Tratamentul chisturilor

Tratamentul inițial pentru un chist pilonidal infectat este, o procedură  de drenare efectuată sub anestezie locală,  prin care  medicul face o mică incizie pentru a evacua conținutul chistului.

În cazul în care chistul  reapare, ceea ce se intamplă de multe ori din păcate, poate fi nevoie de o procedură chirurgicală mai extinsă care înlătură chistul în întregime.

După intervenția chirurgicală, medicul poate lasă rană deschisă să dreneze într-o compresă. În această opțiune, rana chirurgicală este acoperită cu comprese și cu un pansament pentru a permite să se vindece din interior spre exterior. Acest proces are ca rezultat un timp mai lung de vindecare, dar, de obicei, un risc mai mic de infecție recurență.

În alte situații, chirurgul închide rană cu copci, care înseamnă un timp de vindecare mai scurt, dar risc mai mare de recurență. Unii chirurgi fac o incizie la marginea șanțului interfesier, în cazul în care vindecarea este deosebit de dificil pentru drenarea suplimentară.

Pentru a ajuta la prevenirea chisturi pilonidale, încercați să:
• Păstrati zonă mereu curată, schimbați des lenjeria de corp, dacă transpirați, purtați îmbrăcăminte lejera, din materiale cât mai permeabile-bumbac, în.
• Pierdeți din greutate, dacă este necesar
• Evitați șederea prelungită și faceți multă mișcare
• evitați căldura excesivă
• evitați mersul pe bicicletă pe distanțe mari

Dacă ați suferit de chisturi pilonidale, s-ar putea ca medicul să vă recomande să radeți regulat zona sau să apelați la metode de epilare definitivă a zonei, pentru a reduce riscul de recurentă.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel