Sari la conținut

Motivele psihologice care duc la îngrăşare şi cum ne poate ajuta hipnoza să slăbim

Psihoterapeutul Monica Burcea de la Centrul de Terapie prin Ras Mandarin ne explică motivele psihologice din cauza cărora ne îngrăşăm şi cele mai eficiente soluţii cu jutorul cărora putem depăşi aceste probleme.

O mare majoritate a oamenilor (atat femei cat si barbati) sunt predipsusi la a se ingrasa in ciuda faptului ca incearca sa isi mentina un regim alimentar echilibrat, sarac in calorii si respecta un program riguros al meselor.  Mecanismele ingrasarii sunt mai complexe decat am crede si sunt influentate de o gama variata de cauze (factori genetici, biologici, regimul de viata sedentar, timpul efectiv acordat ingerarii alimentelor)

O cauza mai putin adusa in discutie atunci cand vorbim de fenomenul acumularii tesutului adipos, este cea psihologica. Exista motive psihologice profunde care determina ingrasarea si de care ar fi indicat sa tinem cont atunci cand decidem sa ne supunem organismul curelor de slabire radicale, pentru ca putem avea surpriza obtinerii de rezultate doar pe termen foarte scurt.

Exista doua mari motivatii psihologice care ne predispun la ingrasare in ciuda tuturor regimurilor alimentare pe care le alegem:

1. Nevoia psihologica de a ne auto-proteja de un exterior perceput de-a lungul timpului ca fiind traumatizant.

Stresul constant, starile de anxietate generate de diverse aspecte ale vietii, traumele psihice suferite la un moment dat, deceptiile, situatiile conflictuale pot determina tulburari de comportament alimentar si ulterior ingrasare.

Organismul percepe  relatia cu exteriorul ca fiind greu de administrat si astfel decide sa-si faca „scuturi” de energie pentru a putea face fata provocarilor.  Acumularea de tesut adipos devine astfel inconstient o forma de protectie fata de exterior, o modalitate de a lupta cu greutatile vietii. Iata de ce o cura de slabire pe un fundal de stress are in majoritatea cazurilor efecte minime si de scurta durata deoare cauza nu este luata in considerare.

 

2. Nevoia de a compensa inconstient anumite lipsuri interne (nevoia de atentie, de afectiune)

Astfel de persoane prezinta sentimentul insecuritatii  atat la nivel emotional cat si la nivel material si in mod inconstient au nevoie sa inmagazineze energie  pentru evita sa simta aceste lipsuri. Mancarea devine in acest caz  o hrana emotionala. Atunci cand apare nevoia de a manca in exces aceasta se datoreaza dorintei de  a umple un vid interior, singuratatea sau izolarea pe care persoana o experimenteaza.

Ce putem face inainte de a lua decizia sa incepem o cura de slabire?

Determinarea cauzei reale pentru care organismul acumuleaza tesut adipos. Aceasta cauza poate fi una medicala (dereglarile hormonale de exemplu), genetica sau poate tine de comportament (sedentarismul). De mare folos este insa o discutie cu un psihoterapeut care poate delimita cu claritate si existenta unei cauze psihologice care odata identificata, face lucrurile mult mai simple. A tine regim si face exercitii fizice nu este suficient pentru ca trebuie sa conştientizam ce fapt emotional determina corpul sa acumuleze in greutate. Cel mai potrivit este sa insotim regimul de slabire cu sedintele de psihiterapie pentru ca astfel putem renunta mai usor la convingerile limitative.

    Odihna suficienta. Poate parea ciudat dar intre lipsa de somn si acumularea de tesut adipos exisat o stransa legatuta. Cand nu dormim suficient in fiecare noapte, mecanismele de stocare a grasimii functioneaza mai bine. Nivelul scazut de energie pe care il atribuim unei cure de slabire, poate fi cauzat de fapt de lipsa de somn.

Un secret mic cu efecte mari: micul dejun. Indiferent cat de grabiti am fi, niciodata nu ar trebui sa sarim peste cea mai importanta masa a zilei: micul dejun. Este dovedit stiintific faptul ca că persoanele care servesc în mod regulat micul dejun au mai multa energie, o dispozitie mult mai buna si o predispozitie mai mica la a rontai pe parcursul zilei. Daca vrem sa slabim, ar trebui sa incepem cu a lua micul dejun.

    Relaxarea mentala si auto-sugestia cu ajutorul hipnozei. Hipnoterapia este o metoda terapeutica foarte eficienta pentru cei care doresc să se elibereze de limitări sau slabeasca. Este insa foarte important sa tinem cont de faptul ca cu cat motivarea este mai mare, cu atat hipnoterapia are mai mare succes.  Pe langa slabire, sedintele de hipnotearpie ne pot  ajuta si sa ne inbunatatim increderea in propria persoana si imaginea de sine.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel