Sari la conținut

Motive surprinzătoare pentru care câștigi în greutate

Burta
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ce se întâmplă cu creșterea în greutate?

Dacă ați început să luați mai multe calorii decât de obicei sau să reduceți exercițiile fizice, nu ați fi surprinși dacă numărul kilogramelor s-ar strecura mai sus. Dar dacă faci totul la fel ca întotdeauna și greutatea ta crește totuși? Este timpul să aprofundăm puțin mai mult ceea ce s-ar putea întâmpla.

Lipsa de somn

Există două probleme cu care te poți confrunta la locul de muncă: cu somnul și creșterea în greutate.

În primul rând, dacă lucrați până târziu, șansele sunt mai mari ca să vă bucurați de o gustare târzie, ceea ce înseamnă mai multe calorii.

Celălalt motiv implică ceea ce se întâmplă în corpul tău când ești lipsit de somn. Modificările nivelului de hormoni cresc starea de foame și pofta de mâncare și, de asemenea, te fac să te simți nesătul după ce ai mâncat.

Stres

Când cerințele vieții devin prea intense, corpurile noastre intră în modul de supraviețuire. Cortizolul, „hormonul stresului”, este secretat, ceea ce determină creșterea poftei de mâncare. Și, bineînțeles, am putea ajunge să consumăm alimente bogate în calorii pe fond de stres.  Această combinație este un teren de reproducere perfect pentru creșterea în greutate.

Antidepresive

Un efect secundar nefericit al unor antidepresive este creșterea în greutate. Discutați cu medicul dumneavoastră despre modificarea planului de tratament dacă credeți că antidepresivul dvs. cauzează creșterea în greutate. Dar nu vă opriți niciodată și nu schimbați medicamentele pe cont propriu.

Dă-ți seama că unii oameni experimentează creșterea în greutate după ce au început tratamentul medicamentos pur și simplu pentru că se simt mai bine, ceea ce duce la un apetit mai bun. De asemenea, depresia în sine poate provoca modificări ale greutății.

Steroizi

Medicamentele antiinflamatoare cu steroizi, cum ar fi prednisonul, sunt cunoscute pentru creșterea în greutate. Retenția de lichide și apetitul crescut sunt principalele motive.

Unii oameni pot vedea, de asemenea, o schimbare temporară în locul în care corpul lor reține grăsimea în timp ce iau steroizi – în locuri precum fața, burta sau partea din spate a gâtului. Dacă ați luat steroizi mai mult de o săptămână, nu le opriți brusc. Acest lucru poate duce la probleme serioase. Adresați-vă mai întâi medicului dumneavoastră.

Hipotiroidism

Dacă tiroida (glanda în formă de fluture din partea din față a gâtului) nu produce suficient hormon tiroidian, probabil că vă simțiți obosit, slab și vă îngrășați. Fără suficient hormon tiroidian, metabolismul  încetinește, făcând creșterea în greutate mai probabilă.

Chiar și o tiroidă care funcționează la capătul inferior al intervalului normal poate provoca creșterea în greutate. Tratarea hipotiroidismului cu medicamente poate inversa o parte din creșterea în greutate.

Nu da vina pe menopauză

Majoritatea femeilor se îngrașă în timpul menopauzei, dar probabil că hormonii nu sunt singura cauză. Îmbătrânirea încetinește metabolismul, astfel încât începi să arzi mai puține calorii.

Sindromul Cushing

Creșterea în greutate este un simptom comun al sindromului Cushing, o afecțiune în care sunteți expus la o cantitate prea mare de hormon de stres cortizol, care la rândul său provoacă creșterea în greutate și alte anomalii.

Puteți obține sindromul Cushing dacă luați steroizi pentru astm, artrită sau lupus. Se poate întâmpla și atunci când glandele suprarenale produc prea mult cortizol sau poate fi legat de o tumoare. Creșterea în greutate poate fi cea mai proeminentă în jurul feței, gâtului, spatelui sau taliei.

Sindromul ovarului polichistic (SOP)

SOP este o problemă hormonală frecventă la femeile aflate la vârsta fertilă. Majoritatea femeilor cu SOP se confruntă cu multe chisturi mici pe ovare. Problema aceasta duce la dezechilibre hormonale care afectează ciclul menstrual al femeii și pot duce la un surplus de păr și acnee.

Femeile cu această afecțiune sunt rezistente la insulină (hormonul care controlează zahărul din sânge), deci poate cauza creșterea în greutate. Greutatea tinde să se adune în jurul burticii, supunând aceste femei la risc mai mare de boli de inimă.

Renunțarea la fumat

Renunțarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. Când renunțați, este posibil să vă îngrășați, dar poate mai puțin decât credeți.

În medie, persoanele care se opresc din fumat câștigă mai puțin de 10 kilograme. Ar trebui să încetați să vă simțiți mai înfometați după câteva săptămâni, ceea ce vă va ajuta să pierdeți în greutate.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel