Sari la conținut

Motive pentru care mananci in exces si te ingrasi fara sa-ti dai seama

Odata ce ai identificat motivele pentru care mananci in exces poti sa iti reglezi aportul alimentar zilnic astfel incat sa-ti mentii greutatea corporala sau chiar sa slabesti in mod sanatos.

Oamenilor le place sa manance, este o lege a naturii. Insa unii oameni depun eforturi mai mari decat altii in a se opri la cantitatea potrivita de mancare. Unele persoane consuma atata cantitate alimentare cat are nevoie corpul lor, in timp ce altele nu se opresc pana nu ajung la senzatia de prea plin dupa masa. Astfel, mananc excesiv de mult. Michael Roussell, specialist in nutritie, atrage atentia ca identificarea motivelor pentru care un om mananca in exces este cea mai buna cale de a-i reduce aportul alimentar pana la un nivel normal pentru organismul sau.

Iata cele mai frecvente motive pentru care oamenii mananca mai mult decat trebuie!

1. Hrana ca recompensa
Mancarea inseamna mai mult decat calorii, reprezinta o parte importanta din cultura si experientele sociale ale fiecaruia. In acest context, psihic vorbind, chiar si cel mai echilibrat om, fara sa-si dea seama, poate transforma hrana in recompensa. Cum?

„Am avut o zi plina, am muncit ca sclavul. Merit un pahar de vin!”, insa vinul se transforma intr-o zi intreaga. „Am alergat toata ziua de colo colo, ma mir ca am scos-o la capat. Merit o prajitura”. Si asa mai departe.

Acest tip de recompensa este una dintre principalele cauza ale ingrasarii, caci oamenii tind „sa se recompenseze alimentar” mai des decat isi dau seama! Orice om are nevoie de un moment de destindere, inclusiv alimentare, dar mai mult de o singura data pe saptamana de „desfatare culinare” (si asta relativ moderata) nu trebuie sa exista!

2. „Lasa ca merge!”/ „Ce mai conteaza?!”

Esti in fata unei pizza, ai mancat o felie si te intinzi dupa a doua. Initial eziti, dar apoi te gandesti: „Lasa ca merge! Oricum mi-am stricat alimentatia azi. Ce mai conteaza?!”. Ei bine, conteaza o felie in plus sau in minus cu atat mai mult cu cat acest gen de „delasarea alimentara” este deseori frecventa. Din nou: a manca pizza ocazional nu este o problema pentru sanatate sau pentru silueta. Daca stii ca te asteapta o masa mai bogata caloric, poti sa compensezi mancand mai light ziua respectiva sau ajustandu-ti regimul alimentar de a doua zi. Dar una e sa se intample acest lucru o data la doua saptamani si alta e sa ai trei-patru zile pe saptamana in care ajungi sa spui „Lasa ca mai merge o felie in plus!” la masa.

Citeste continuarea pe Lyla.ro

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel