Sari la conținut

Moșii de toamnă 2024. Când pică și ce este bine să dai de pomană? Toate gospodinele ar trebui să se pregătească din timp!

Moșii de toamna 2024
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Moșii de toamna

Sâmbăta Moșilor de Toamnă este o zi de pomenire a morților, specifică tradiției ortodoxe, când creștinii își aduc aminte de cei dragi trecuți din viață. Această sărbătoare are loc, de obicei, în prima sâmbătă din luna noiembrie, imediat înainte de sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În 2024, Moșii de Toamnă vor fi prăznuiți pe data de 2 noiembrie.

Tradiția de a dedica sâmbetele pomenirii celor adormiți are rădăcini în scrierile bisericești, unde se arată că Mântuitorul a fost îngropat într-o zi de sâmbătă.

Importanța slujbei din Sâmbăta Morților 2024

În această zi, credincioșii merg la biserică și la cimitir, unde aduc colivă, colaci, vin și alte ofrande, care sunt date de pomană pentru sufletele celor trecuți din viață.

Cel mai important lucru pentru cei adormiți este să-i pomenim la Sfânta Liturghie care se săvârșește în Biserică, în sâmbăta moșilor de toamnă.

La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așază sub Sfântul Agnet, rostind numele celor adormiți de pe pomelnicele care i-au fost aduse.

În cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului, iar miridele (părticelele din prescura care îi reprezintă pe cei pomeniți) participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul lui Hristos de pe Sfântul Disc.

După Sfânta Liturghie, se va oficia și parastasul pentru cei trecuți la Domnul.

Această zi este marcată de diverse tradiții, obiceiuri și superstiții, care variază ușor în funcție de regiune.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă și Sâmbăta Morților

Participarea la Sfânta Liturghie și pomenirea celor adormiți

– Credincioșii participă la slujba de la biserică, unde aduc colivă, colaci și vin pentru a fi sfințite. Coliva reprezintă simbolul trupului și învierii, iar vinul simbolizează sângele lui Hristos.

– Se pregătesc și pachete cu mâncare (sarmale, plăcinte, brânzeturi, carne, etc.), care se împart după slujbă, împreună cu o lumânare aprinsă.

Citirea pomelnicului

– Credincioșii întocmesc pomelnice cu numele celor adormiți, care sunt citite de preot în timpul slujbei. Împreună cu pomelnicul, se oferă preotului prosop, tămâie și cărbuni.

Vizita la cimitir

– După slujbă, se merge la cimitir pentru a aprinde lumânări la mormintele celor răposați. Se aprind cel puțin două lumânări, pentru a „încălzi” sufletul morților, și se tămâiază mormintele.

Ofrande speciale

– În unele regiuni, lângă colivă se pune și un bănuț, care este dat celui mai sărac om din comunitate, pentru a aduce spor atât celui care dă, cât și celui care primește.

– În zonele rurale, se obișnuia să se dea de pomană grâu fiert cu brânză și unt.

Superstiții de Sâmbăta Morților

– Femeile nu spală, nu mătura și nu aruncă gunoiul în această zi, pentru a nu deranja liniștea sufletelor celor morți sau a nu le face rău.

– Se evită trecerea pe la fântâni sau răscruci de drumuri izolate, deoarece se crede că pe acolo umblă duhuri necurate, iar oamenii trebuie să se ferească de ele.

– Este important ca în această zi să se evite certurile și conflictele. Se spune că trebuie să fim împăcați cu toți, să avem sufletul liniștit și să ne comportăm cu respect, atât față de cei vii, cât și față de cei morți.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel