Din cuprinsul articolului
Moșii de iarnă și Sâmbăta Morților se serbătoresc în fiecare an la început de an. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox și marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.
Moșii de iarnă și Sâmbăta Morților 2021 se prăznuiesc pe data de 6 martie iar timp de șapte săptămâni credincioșii îi pomenesc pe cei adormiți, până în Săptămâna Mare, care prevestește Paștele, pe care creștinii ortodocși îl sărbătoresc, anul acesta, pe 2 mai. După Moșii de iarnă urmează Moșii de Primăvară pe data de 9 martie.
În ziua de Sâmbăta Morților se face pomenirea celor care au plecat dintre noi. Biserica Ortodoxă Română face Slujba Sfintei Liturghii și a Parastasului, iar credincioșii dau de pomană.
Ei pregătesc, pentru Sâmbăta Morților, colivă, colaci, vin, dar și bucate tradiționale, cum sunt sarmalele, pe care le dau preoților să le sfințească.
După ce participă la slujba din biserică, oamenii merg la mormintele rudelor și le aprind lumânări.
După Moșii de iarnă, urmează Moșii de primăvară, care anul acesta se prăznuiesc pe data de 9 martie.
În unele zone ale României, la țară, sărbătoarea Moșilor de Iarnă este cunoscută și sub numele de „Moșii de piftii”. Potrivit datinelor străvechi, tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne.
În caz contrar, se spune că iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți peste cei care nu respectă orânduielile Domnului.
Credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta Liturghie. Abia după această slujbă se oficiază şi parastasul. Familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări – numărul minim necesar, potrivit superstiţiilor, pentru a încălzi sufletele morţilor.
În Muntenia încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.
În vechime, se obișnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri.
Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…