Monturile reprezintă deformări ale încheieturii degetului mare de la picior, care afectează în general femeile într-un număr mai mare decât bărbaţii.
Dintr-un procent de 90% femei care poartă pantofi incomozi, 60% prezintă monturi. Întrucât femeile sunt cele care de obicei poartă tocuri sau încălţăminte îngustă în partea anterioară a piciorului, frecventa apariţiei monturilor este de 9 ori mai mare decât la bărbaţi. Mai ales în cazul femeilor, această deformare poate fi dureroasă şi împiedică purtarea oricărui tip de încălţăminte, întrucât zona afectată se fricţionează de pantof şi se inflamează.
Pentru cazurile uşoare, încălţămintea bună împreună cu alte câteva sfaturi naturiste pot fi suficiente pentru ameliorarea simptomatologiei şi diminuării durerii, însă în cazul deformărilor mai grave, este de multe ori necesară o intervenţie chirurgicală.
Monturile afectează laba piciorului şi din punct de vedere estetic, deoarece determină înclinarea degetului mare de la picior spre cel de-al doilea deget, iar aceasta cauzează o proeminenţă osoasă dură. Mai mult, pielea din această zonă poate fi îngroşataă sau inflamată, cauzând dureri.
Care sunt cauzele apariţiei monturilor?
Încă nu se cunosc cauzele exacte ale apariţiei monturilor, însă specialiştii Ropharma precizează că instalarea acestor malformaţii este corelată cu doi factori predominanţi. „Prima este că unele persoane au o sensibilitate la nivelul încheieturilor moştenită în mod ereditar. În câteva cazuri, sensibilitatea aceasta se poate transforma în osteoartrită sau artrită reumatoidă. A doua cauză este încălţămintea incomodă care ţine degetele deformate timp îndelungat. De asemenea, există şi situaţii în care acestea sunt provocate de anomalii înnăscute ale piciorului, ce cresc riscul deformării piciorului, cum ar fi platfusul ce constă în aplatizarea arcadei labei piciorului”, explică specialistul Ropharma Dr. Tania Bejan.
Simptome şi probleme
Prevenire şi tratament
Pentru a preveni apariţia monturilor, primul pas şi cel mai important, este schimbarea încălţămintei cu una lejeră, care să nu strângă degetele. Astfel, deformarea nu se mai dezvoltă şi nu mai provoacă durere sau discomfort. Pentru sfaturi despre alegerea încălţămintei se poate consulta un medic ortoped.
Pentru cazurile uşoare, compresiile cu gheaţă stagnează creşterea proeminentei, iar cremele sunt necesare pentru a repara pielea din acea zonă.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…