Sari la conținut

Monica Pop: „Certificatul verde este un act politic şi în niciun caz medical”

monica pop
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În ultimle zile discuția privind obligativitatea certificatului verdea a împărțit lumea în două tabere.

Medicul Monica Pop își exprimă punctul de vedere extrem de vehement privind certificatul verde, aceasta afirmând că este „doar un instrument politic și nu medical”. Cu acest prilej a dezvăluit ce măsuri ar fi necesare pentru a pune capăt pandemiei.

„În primul rând toată discuția se învârte în jurul unui singur element şi anume certificatul verde. Certificatul verde este un act politic şi în niciun caz medical.

Este cu totul altceva. S-a demonstrat clar că vaccinarea nu oprește pandemia, vaccinarea este una, iar răspândirea bolii este cu totul altceva. Cum este posibil ca un vaccinat care poate fi infectat să fie liber doar pentru că este vaccinat?

Concluzia este foarte clară. Vaccinarea face doar ca formă de boală pe care o face vaccinatul să poată să fie atenuată, dar nu are nicio legătură cu răspândirea bolii.

Singura formulă este: testare, vaccinare, izolare şi medicație existentă. Aşa cred că s-ar termina pandemia asta foarte repede”, a spus medicul Monica Pop la Sinteza Zilei de la Antena 3

Ce prevede proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde?

„Prevede utilizarea unui certificat electronic Covid care are cele trei alternative disponibile, respectiv vaccinare, trecere prin infecție și testare. Ca să nu creem o presiune foarte mare pe angajator și nici pe angajați, am propus acordarea acestui pachet de 15 vouchere electronice, încercăm să le facem electronice ca să fie usor de utilizat, care pot fi utilizate la oricare dintre operatorii sau oricare dintre locurile de testare, indiferent că vorbim despre medicii de familie, despre farmacii, despre laboratoare.

El va avea o valoare standard, decontabilă de către aceste persoane sau instituții care efectuează testarea și valabilitatea sau durata utilizării lor va fi în acest interval de timp în care va fi nevoie de certificat.(…) Fiecare voucher înseamnă o testare. Cele 15 teste acoperă o perioadă de 30 de zile lucrătoare sau 42 de zile calendaristice, adică 6 săptămâni

Diferența față de forme anterioare sau chiar de experiența altor țări este că introducem un mecanism de utilizare a certificatului atunci când avem o creștere timp de trei săptămâni consecutiv cu un anumit indice, de 1,5, indice mediu. Renunțarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidența sub 1 la mie”, a răspuns Alexandru Rafila, noul ministrul al Sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel