Sari la conținut

Momentul optim pentru transplantul medular

Are 46 de ani și e doctor în medicină. Mentori i-au fost profesorii Tudorel Ciurea, de la Craiova, și Dan Coliță, de la București. A crescut în echipa de transplant de celule stem și a ajuns să o coordoneze.

Alina daniela tănase medic primar hematolog

^ Coordonator transplant medular – din 2010
^ Director medical al Institutului Clinic Fundeni
^ Doctor în medicină – 2004
^ Rezidențiat în hematologie finalizat în 1999
^ Licențiată a Universității de Medicină Craiova – promoția 1994

Violeta Fotache

Echipa care salvează vieți prin procedura transplantului medular, la Institutul Clinic Fundeni, este condusă de dr. Alina Daniela Tănase. La cei 46 de ani pe care îi are, dr Tănase a intrat în familia de la Institutul Fundeni în anul 2000, dezvoltându-se sub coordonarea prof.dr. Dan Coliță.
– Cum ați ajuns atunci să lucrați în transplantul medular?
– Am aflat de posturile scoase în Departamentul de Transplant Medular de la colega și prietena mea, dr Sofia Varady, care este și azi colaboratoarea mea cea mai apropiată din secția de transplant medular.
– Când ați făcut primul transplant medular aici, la Fundeni?
– În 2001. Bazele activității de transplant medular au fost făcute de prof. dr. Dan Coliță, cel care a adunat echipa și a coordonat ani în șir această activitate, cel care ne-a susținut și încurajat întotdeauna, insuflându-ne ideea că se poate. Am început ca o echipă mixtă, hematologi și pediatri, cu mult entuziasm și dorința de a reuși. Prof dr Constantin Arion, împreuna cu dr Anca Coliță și dr Luminița Dumitrache, reprezentau echipa clinică pediatrică.
– Pacientul?
– Era un tânăr cu un limfom, care s-a prăpădit la scurtă vreme după aceea. Am fost traumatizați de acea experiență. Pe atunci indicația nu era atât de standardizată. Pacienții nu erau trimiși la transplant în momentul cel mai potrivit, procedura era văzută ca o soluție finală, când de cele mai multe ori, nu se mai putea face nimic.
– Deci momentul ales este esențial pentru ca transplantul medular să aibă succes?
– Absolut!
– Care e și cum e stabilit?
– În clinica noastră toate indicațiile transplantului medular sunt standardizate. De exemplu, poți ști de la diagnostic dacă o leucemie acută are indicație de transplant, în funcție de factorii de prognostic nefavorabili. Foarte repede după diagnostic, se începe căutarea de donator compatibil. Acesta poate fi găsit în familie sau în Registrul Român de Donatori de Celule Stem Hematopoietice. Precizez că pentru a putea efectua transplantul medular trebuie ca boala să fie în remisiune completă. Este esențial, pentru că transplantul nu reușește să vindece dacă boala e în progresie. Trebuie să ai o remisiune pe care s-o consolidezi.
– Deci acesta este momentul…
– Da, acesta este momentul: când obții o remisiune, fără transplant boala are mari șanse să recadă.

Mediul steril, condiție esețială pentru reușita transplantului

Totul este steril, inclusiv medicamentele pentru tratament sunt preparate sub hotă.  foto: Răzvan Vălcăneanțu
Totul este steril, inclusiv medicamentele pentru tratament sunt preparate sub hotă.
foto: Răzvan Vălcăneanțu

În Secția de Transplant Medular te simți ca într-o cu totul altă lume. Aerul îmi pare rarefiat, pe sub cele două măști pe care le port pentru a putea merge pe coridorul unității medicale de elită.
Aerul filtrat special
Holul e lung, cu saloane și săli speciale, de o parte și de alta. În jur nu văd nici o pată, nici un fir de praf care să plutească în atmosferă. Pacienții au o perioadă în care imunitatea este mai mult decât slăbită, e aproape zero. Orice microb i-ar putea ucide, pentru că organismul lor nu este capabil imediat să se lupte cu o infecție. De aceea totul este filtrat, sterilizat, și aerul, și apa și medicamentele. „Toată medicația pentru tratamentul pacienților este pregătită sub hotă, în mediu steril”, ne-a spus ghidul nostru printre aparatura de ultimă generație, dr. Alina Tănase.
Pereți spălați
cu dezinfectant special
Aici nu vorbim de o curățenie normală, de rutină, ci de adevărată sterilizare, zi de zi.
„În fiecare dimineață, personalul dezinfectează saloanele, cabinetele, sălile, coridoarele, totul, absolut totul, inclusiv pereții sunt spălați cu dezinfectanți speciali”, ne mărturisește doctorița Alina Daniela Tănase, de sub masca de protecție.
Pacienții nu ies niciodată din salon
Aflăm că pe parcursul spitalizării, pacienții supuși transplantului de celule stem nu părăsesc sectorul steril al Secției de Transplant Medular.
„Întreg personalul medical le stă alături, pacienții au nevoie de supraveghere continuă, sunt pacienți fragili, la care pot apărea oricând complicații”, ne spune dr. Alina Daniela Tănase, cu o voce blândă.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel