Din cuprinsul articolului
Prof. dr. Vlad Ciurea a dezvăluie cum trebuie să bem cafeaua astfel încât să nu devină un pericol pentru sănătatea noastră, ci să aducă beneficii şi o stare de bine pe tot parcursul zilei.
Pe stomacul gol, un pahar de apă plată
Apa de dimineață trebuie să fie plată și trebuie să bem apă, nu cafea! Primul lucru, pe stomacul gol, este apă. Apă plată, nu cu gheață, nu cu alte ingrediente, nu cu alte substanțe. Dacă o vreți cu lămâie, da, pe stomacul gol, la temperatura camerei, pentru că pătrunde în corp. Și umidifică tot corpul, curăță tot corpul, hidratează tot corpul.
Deci această stare pe care am avut-o peste noapte, organismul s-a odihnit, trebuie să îl reactivăm. Și atunci apa pornește organismul!”, explică prof. dr. Vlad Ciurea la Antena 3 CNN.
Cafeaua, abia după micul dejun
Renumitul neurochirurg recomandă ca micul dejun să fie luat în tihnă și să nu conțină alimente greu digerabile, în special prăjeli. ”După care urmează igiena de dimineață și un mic dejun care nu trebuie să fie niciodată în fugă. Și nici copios. Trebuie să fie ceva plăcut, ceva, dacă se poate, cu puțină muzică.
Și după aceea urmează acea plăcere, pe care o știm cu toții, care place tuturor românilor, nimeni nu contrazice acest lucru, se numește cafeaua de dimineață”, a explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea.
Micul dejun, nu imediat după trezire
În plus, medicul subliniază că micul dejun nu trebuie luat imediat după trezire. „Nu ar trebui să mâncăm imediat după ce ne trezim. Treptat pregătim organismul cu mișcare, pregătim organismul cu gândire, pregătim organismul cu lichide. După aceea să urmeze acest mic dejun de dimineață, care nu trebuie să fie greu, trebuie să fie un mic dejun ușor.
Urmează toaleta cu îmbrăcare. Pentru că această plăcere din oglindă se reflectă asupra structurii noastre mentale, să ne placă ce vedem și apoi, în mod relaxant, să ne deplasăm spre ceea ce numim serviciu. Cu plăcere, fără scandal, fără claxoane, fără aglomerație”, a mai spus reputatul medic.