Categories: Ştiri sănătate

Molnupiravir, medicamentul minune ce promite să reducă la jumătate riscul de spitalizare și deces din cauza COVID

Molnupavir. Agenția Europeană a Medicamentului începe evaluarea în procedură accelerată a Molnupiravir, medicamentul-minune produs de gigantul farma MSD (Merck Sharp & Dohme), ce promite să reducă la jumătate riscul de spitalizare și deces din cauza COVID-19.

În cazul în care va fi aprobat, iar rezultatele din studiul clinic de până acum al companiei vor fi confirmate, Molnupiravir ar putea fi primul tratament pentru COVID-19. Până în acest moment au fost folosite medicamente ce aveau inițial altă indicație terapeutică, iar pe parcursul pandemiei s-a observat eficiența lor în tratarea COVID.

Cerere de autorizare în regim de urgență

Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului au anunțat joi, într-o conferință de presă, că încep procedura de evaluare continuă a Molnupiravir – un instrument de accelerare a evaluării unui medicament care s-a dovedit promițător în timpul studiilor clinice, într-o situație de urgență de sănătate publică, precum actuala pandemie.

În condiții normale, toate datele necesare pentru susținerea unei cereri de autorizare pentru punere pe piață se depun la începutul procedurii de evaluare, însă, în cazul unei evaluări continue, Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman își desemnează raportorii în timp ce medicamentul este încă în proces de dezvoltare, EMA evaluând datele pe măsură ce acestea devin disponibile, scrie hotnews.ro.

Compania farmaceutică Merck anunţase, pe 11 octombrie, că a depus la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă a medicamentului său antiviral împotriva COVID-19 administrat pe cale orală, Molnupiravir.

Un tratament ușor de administrat

„Consecinţele cumplite ale acestei pandemii ne determină să acţionăm cu o urgenţă fără precedent, şi asta au făcut echipele noastre prin depunerea acestei solicitări (de autorizare) a Molnupiravir de către FDA”, declara la acel moment Robert Davis, directorul executiv al Merck.

Studiul clinic realizat de Merck cu privire la Molnipiravir, ale cărui rezultate au fost anunțate pe 1 octombrie, arată că medicamentul reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19.

Acest tip de tratament cu pastile, uşor de administrat, este extrem de aşteptat şi considerat o modalitate eficientă de combatere a pandemiei.

Recent Posts

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

16 minute ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

46 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

o oră ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

2 ore ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

2 ore ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

2 ore ago

Citeste si: