Din cuprinsul articolului
Alcoolul și efectele acestuia asupra sănătății și vieții în general au fost studiate de foarte multă vreme, atât în ceea ce privește pericolele determinate de exces, cât și în legătură cu beneficiile pe care le are un consum moderat. Deși există și opinii (un studiu observațional criticat pentru lipsa de profesionalism cu care a fost realizat) conform carora nicio cantitate de alcool, indiferent cât de mică ar fi aceasta, nu este sigură pentru sănătate, cele mai multe și serioase studii conduc către concluzia conform căreia un consum moderat (1 băutură pe zi pentru femei și 2 pentru bărbați), în special atunci când este vorba de vin roșu, prezintă multiple beneficii pentru sănătate.
Înainte de a începe o petiție pentru a înlocui răcitorul de apă de la birou cu un butoi de bere, să fim clari: alcoolul este sănătos doar în cantități mai mici – aproximativ 1 băutură pe zi pentru femei și 2 pentru bărbați. După aceea, beneficiile scad și devin mai neplăcute și riscurile cresc.
Dacă sunteți într-o formă bună, consumul moderat de alcool vă face cu 25% până la 40% mai puțin probabil să aveți un atac de cord, accident vascular cerebral sau artere întărite. Acest lucru poate fi parțial, deoarece cantități mici de alcool vă pot crește nivelul HDL (colesterolul „bun”). Băutul abundent, pe de altă parte, crește riscul bolilor de inimă.
Băutorii moderați sunt mult mai predispuși să facă exerciții decât persoanele care nu beau. Și pot chiar să obțină efecte mai sănătoase din aceasta. Pe de altă parte, cu cât faceți mai mult exerciții, cu atât este mai probabil să beți din când în când. Oamenii de știință nu știu exact de unde provine această legătură.
Băutorii obișnuiți moderat sunt mai puțin predispuși la apariția pietrelor la rinichi – 41% mai puțin probabil pentru cei care beau bere, 33% pentru cei care beau vin. O parte din motiv poate fi faptul că alcoolul, precum cafeina din cafea și ceai, te face să faci urinezi mai des. Acest lucru ajută la curățarea micilor cristale care formează pietre. Însă consumul în exces, te poate deshidrata, iar acest lucru crește riscul de pietre la rinichi, împreună cu alte probleme de sănătate.
Persoanele care se bucură e o băutură sau două împreună – vor petrece mai mult timp vorbind. Șansele de a zâmbi cresc vertiginos, iar toți cei prezenți la masă vor fi implicați activ în conversații. Dar nu trebuie să exagerați!
O băutură sau două de câteva ori pe săptămână vă poate face mai puțin probabil să suferiți de boala Alzheimer. De fapt, dieta MIND, concepută special pentru a reduce riscul bolii, are vinul ca unul dintre cele 10 grupuri de alimente „sănătoase pentru creier”. De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă – ambele putând accelera efectele Alzheimer.
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…