Din cuprinsul articolului
Moduri INGENIOASE prin care sa faci preparatele de Paste sănătoase. Preparatele pentru masa de Paște sunt gustoase și stabilesc atmosfera sarbatorilor pascale, însă unele sunt pline de grăsimi saturate, carbohidrati și zahar.
Vestea buna este ca specialitatile culinare pascale pot lua o forma prietenoasa cu silueta, cata vreme sunt preparate cu ingrediente atent alese, care stirbesc o buna parte din calorii. Iată câteva moduri inteligente de a face preparatele de Paste sănătoase.
- Ciorbă de miel. Folosiți carne cât mai bine curățată de grăsime și aruncați prima apă în care o fierbeți. Nu căliți legumele, adăugați-le direct în oală. În loc de ouă întregi, dregeți ciorbă doar cu albușuri. Folosiți din belșug verdețuri și condimente, limitând cantitatea de sare.
- Prăjitură cu lămâie. În locul altor grăsimi, folosiți maximum 80 ml de ulei de răpită pentru fiecare tavă. Restul grăsimii necesare poate fi înlocuită de iaurt, smântână degresată sau crema de brânză cu conținut redus de grăsime.
- Cheesecake. Utilizați crema de brânză fină cu conținut redus de grăsime, în locul celei obișnuite. Folosiți la prepararea blatului smântână degresată în loc de ulei sau unt. Înlocuiți jumătate din gălbenușuri cu câte două albușuri, potrivit sfatulmedicului.ro.
- Salate. Folosiți maioneză amestecată cu smântână degresată pentru salatele cu acest ingredient și reduceți la jumătate conținutul de grăsime din dressingurile obișnuite, amestecând sosul cu suc de mere sau de portocale.
- Cartofi gratinați. Adăugați șuncă de curcan, cu 50% mai puțîn decât în rețeta originală. Folosiți smântână și brânzeturi degresate sau cu conținut redus de grăsime. Eliminați întru totul untul.
- Prăjitură cu cafea. Adăugați 60g de margarină sau unt din răpită și substituiți restul de grăsime din rețeta cu crema de brânză dietetică sau piure de fructe (mere, pere, piersici, prune etc.).
- Brioșe cu afine. Utilizați circa 2 linguri de ulei de răpită pentru aluatul a 12 brioșe și înlocuiți restul de ulei din rețeta cu iaurt sau smântână degresate.
Medicii nutriționiști au și sfaturi punctuale de înlocuire a ingredientelor din rețetele festive, care va pot fi de folos în sesiunile de gătit dietetic.
Trucuri pentru diverse rețete de Paște

- Înlocuiți crutoanele din salate din fructele oleaginoase preferate.
- Adăugați iaurt grecesc în salată de ton sau de pui, în locul maionezei.
- Serviți lipii calde la masă, în locul pâinii obișnuite, pentru a consumă cu 40% mai puține calorii.
- Gătiți carne de bizon în loc de carnea de vită obișnuită, pentru o cantitate de aproape două ori mai mică de grăsimi săturate.
- În loc de piure sau garnituri consistente cu cartofi, serviți la masă conopidă gratinata pregătită la cuptor.
- Uleiul de măsline este un substituent excelent al untului și va ajută să reduceți aportul de grăsimi săturate, crescandu-l pe cel de grăsimi esențiale omega-3.
- Ștevia este un îndulcitor natural, cu foarte puține calorii și de 300 de ori mai dulce decât zahărul. Atenție cum o adăugați în mâncare în loc de 50 de grame de zahăr, folosiți o singură linguriță de ștevie lichidă sau două linguri de ștevie pudra.
- Biscuiții graham sunt recomandați pentru toate rețetele care implică folosirea de pișcoturi sau biscuiți dulci obișnuiți din făină rafinată.
- Piureul de banane este un alt ingredient secret care poate să înlocuiască orice sursă de grăsime necesară în preparate, grație consistenței vâscoase și gustului deosebit.
- Vanilia poate oricând să ia locul zahărului în prăjituri și băuturi aromate.
- În loc de glazurile clasice de prăjituri sub formă de creme consistente, apelați la bezea două lingurițe conțîn doa 40 de calorii și 6 grame de zahăr, fără grăsimi, pe când o crema obișnuită în aceeași cantitate furnizează 100 de calorii, 14 grame de zahăr și 5 grame de grăsimi.
- În locul untului plin de grăsimi, puteți adaugă în rețete piure de avocado. Acesta din urmă furnizează grăsimi sănătoase și are aproape aceeași consistentă că și untul, atunci când ajunge la temperatura camerei.
- Făînă de migdale este un excelent înlocuitor al făinii din grâu, furnizând proteine, grăsimi esențiale omega-3 și o aromă delicioasă. Țineți cont că pentru 100 grame de făînă albă, echivalentul este de circa 25 de grame de făînă de migdale.
- Piureul de mere înlocuiește cu brio untul, uleiul sau orice tip de grăsime necesare pregătirii deșerturilor coapte, printre care se numără și pască, brioșele sau cozonacul.
- Substituiți zahărul obișnuit cu sos natural de mere, care furnizează dulceață necesară preparatelor, fără caloriile excedentare (această varianta se aplică de minune fursecurilor și prăjiturilor cu aluat).
- Înlocuiți făină albă cu cea integrală, mai bogată în fibre și mai sănătoasă pentru digestie.
- Dacă pregătiți negrese, folosiți fasole neagră fiartă și făcută piure în loc de făînă; prăjitură iese delicioasă, dar cu mai puțîn gluten și carbohidrați.
- Înjumătățiți cantitatea de unt din toate rețetele și adăugați crema de brânză sau smântână degresate, acolo unde aveți nevoie să înlocuiți grăsimea necesară.
- În loc de unt, margarină sau ulei în prăjiturile coapte, folosiți suc de fructe, smântână degresată sau piure de fructe.
- Folosiți jumătate din cantitatea obișnuită de ulei din rețetele tradiționale.
- Utilizați ulei de măsline sau de răpită în locul celui de floarea soarelui.
Așadar, este bine să respectați următorii pași prin care meniul de Paște poate deveni mult mai dietetic, potrivit sfatulmedicului.ro.